joi, 18 aprilie, 2024

Prima hotarare judecatoreasca definitiva, care ingheata cursul leu-franc elvetian

Distribuie:

Publicat:

Potrivit stiripesurse.ro,o avocata din Targu-Jiu a obtinut prima hotarare judecatoreasca definitiva, pentru inghetarea cursului leu-franc elvetian, in propriul dosar. Avocatii cer Inaltei Curti unificarea practicii judiciare, astfel incat celelalte instante din tara sa tina cont de hotararea de la Targu-Jiu in cazuri similare.

Dupa ce si-a ipotecat apartamentul cumparat inaintea casatoriei, avocata Claudia Mares Medar a devenit codebitor la creditul luat de sotul sau de la Piraeus Bank. Imprumutul in valoare de 66.000 de franci elvetieni a fost obtinut in 2008, cand bancile promovau acest tip de credite ca fiind printre cele mai avantajoase. De altfel, Piraeus Bank avea si o “oferta speciala“: primii trei ani clientii plateau doar dobanda, iar ulterior aveau de achitat dobanda plus rata propriu-zisa din credit. Ulterior moneda elvetiana s-a intarit, iar de la 500 de lei cat au platit rata lunara in primii trei ani, s-a ajuns la 2.000 de lei/luna. Intr-o prima etapa, avocata a castigat la judecatoria Targu-Jiu numai anularea unor comisioane. Atat banca, cat si reclamantii au facut apel, iar recent Tribunalul Gorj a dat prima decizie definitiva din Romania prin care a inghetat cursul de schimb leu-franc elvetian la data semnarii contractului de credit. Anterior, avocata a obtinut la judecatorie, pentru un client ce are un credit tot in franci elvetieni, o hotarare favorabila pentru anularea comisioanelor si inghetarea cursului de schimb. In acest caz, banca care a pierdut procesul este Raiffeisen.

„Solutia definitiva a Tribunalului Gorj este singulara si va face obiectul unor potentiale cai de atac, mai ales in contextul in care instanta de fond a dat castig de cauza bancii in privinta cursului de schimb. Dupa cresterea brusca a cursului de schimb franc elvetian-leu, Piraeus Bank s-a implicat in gasirea de solutii personalizate pentru fiecare client. Am discutat mereu toate variantele disponibile pentru situatii specifice. In cazul altor litigii, spre exemplu, solutia instantelor a fost in favoarea bancii, iar clientii au suportat costurile procesuale“, a precizat, pentru Romania libera, Simona Vasiliu, Head of Legal Division Piraeus Bank Romania.

Iar avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta mai multi clienti ai bancilor indatorati in moneda elvetiana, scrie pe pagina sa de Facebook: “O definitiva de la Gorj. E contra Piraeus. Se preconizeaza o intrebare preliminara la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru unificarea practicii“.

Numarul restantierilNumarul restantierilor la banca a crescut cu 45.000 de persoane intr-un singur an, iar valoarea restantelor la creditele in franci elvetieni – cu o cincime in primele 3 luni ale acestui an, conform datelor BNR.

Pe de alta parte, multe banci ce au acordat imprumuturi in franci elvetieni le-au vandut firmelor de recuperare creante.

De exemplu, conform Mediafax, compania ceha APS Holding, care anul trecut a cumparat impreuna cu mai multi investitori institutionali un pachet de credite ipotecare neperformante de la Volksbank Romania, a vandut active imobiliare in valoare de peste 33 milioane de euro, cel mai recent o cladire de birouri din Bucuresti.

Valoarea totala a activelor imobiliare vandute in 2015 depaseste pragul de 13 milioane euro, in vreme ce in 2014 a depasit 20 milioane euro. APS Holding face parte dintr-un consortiu de investitori straini, alaturi de Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners, H.I.G. Capital International Advisers, care a cumparat in vara anului trecut un pachet de credite ipotecare neperformante in valoare de 495 milioane euro, de la Volksbank Romania.

In timp ce romanii se lupta in instanta cu bancile, alte tari au luat decizii pentru protectia populatiei. Ungaria a hotarat conversia in forinti a creditelor in valuta, iar Croatia a inghetat cursul la valoarea anterioara intaririi francului elvetian. De asemenea, guvernul de la Zagreb a anuntat ca va sterge datoriile celor mai saraci cetateni, care nu au nici proprietati si nici economii. De aceasta masura vor beneficia circa 60.000 de croati. “Omul de rand nu s-a dus la banca sa ia un credit in franci elvetieni sau in yeni japonezi. El s-a dus sa obtina un credit sa-si cumpere casa. Banca l-a informat ca nu se califica pentru un imprumut in lei si i-a vandut produsul in franci elvetieni. Intr-un stat de drept, BNR trebuie sa protejeze consumatorii“, ne-a spus Simona Milos, presedintele Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa.

20% reprezinta procentul cu care a crescut valoarea restantelor la creditele in franci elvetieni in primele 3 luni ale acestui an, conform datelor BNR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img