vineri, 19 aprilie, 2024

Milioanele de euro s-au evaporat intr-o secunda.Garda Financiara Vaslui a facut o plangere penala

Distribuie:

Publicat:

Desi este implicata intr-o frauda de zeci de milioane euro, in conturile firmei s-au gasit doar 20 de bani, astfel incat statul nu si-a putut recupera paguba • Societatea face parte dintr-o retea evazionista investigata de procurorii specializati in combaterea crimei organizate

Investigata in cadrul unei operatiuni de proportii, demarata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata (DIICOT) pentru destructurarea retelelor evazioniste din zona Moldovei, o firma din Iasi, careia i se imputa un prejudiciu adus bugetului statului in suma de 5,8 milioane lei, va disparea in perioada urmatoare, fara ca autoritatile sa mai ramana cu vreo speranta de a recupera vreun ban.

Este vorba despre firma Vemislact SRL, cu sediul in Iasi pe strada Vitejilor nr.15, care a intrat in insolventa luna trecuta, pe data de 3 septembrie, iar zilele trecute administratorul judiciar a ajuns la concluzia ca falimentul este singura varianta de instrumentare a acestui dosar. Asta deoarece, firma nu are bani in conturi, iar in patrimoniul firmei s-au gasit doar doua masini vechi, printre care si o Dacia fara prea mare valoare. Pentru a fi ceva mai exacti, trebuie sa precizam ca, intr-un cont deschis la Trezorerie pe numele acestei firme s-a gasit fabuloasa suma de 0,23 lei, iar in conturile deschise la bancile comerciale nu s-a gasit nici un ban. De asemenea, administratorul judiciar nu a putut lua legatura cu administratorii sau asociatii firmei si in consecinta, nu a putut intra in posesia documentelor firmei, pentru a parcurge conform reglementarilor procedura insolventei sau de faliment. In consecinta, autoritatile au acum o mare problema, adica au constatat un prejudiciu imens adus bugetului statului si nu pot recupera banii.

Afacerile evazioniste au iesit la lumina ca urmare a unor controale efectuate de Fisc. Societatea facea afaceri cu firme fantoma, societati comerciale care fac de asemenea obiectul unor plangeri penale formulate de Fisc prin intermediul Garzii Financiare (departament care a devenit ulterior Directia Antifrauda). Astfel, una dintre firmele pe care Vemislact le-ar fi folosit pentru a inregistra o serie de achizitii fictive se numeste Lory Metal SRL, societate inactiva din data de 4 mai 2012. Aceasta societate a facut obiectul unei plangeri penale formulate de Garda Financiara Suceava, dupa ce in urma unui control s-a constatat ca, prin afaceri evazioniste, administratorii firmei au fraudat statul cu suma de 1,7 milioane lei. Printre partenerii de afaceri mai figureaza si cei de la firmele Salcip SRL, Impuls Mark Mitel SRL, Kokotas Nicol SRL, Moldo Development SRL, Marius Crom Construct SRL etc. Ultima dintre aceste societati a facut obiectul unui dosar de evaziune fiscala, deschis in urma unei plangeri penale formulate de Garda Financiara Vaslui. In acest dosar se fac de asemenea cercetari pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prejudiciul calculat fiind de 1,5 milioane lei.

Retea regionala de evaziune

Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Suceava a inceput sa investigheze aceasta retea de firme evazioniste care activau in toate judetele din Moldova inca din anul 2012, ca urmare a unor sesizari efectuate de Garda Financiara. La momentul in care DIICOT a declansat ancheta si a retinut un numar de 30 de indivizi implicati, s-au efectuat si un numar de 170 perchezitii domiciliare sau la sediul unor firme si au fost audiate 110 persoane. La acea vreme, s-a estimat ca prejudiciul total adus bugetului statului depaseste 10 milioane lei.

Asta deoarece, din aceasta retea fac parte zeci de societati comerciale. Printre firmele implicate in aceasta retea se mai numara SC Kos-Mital Invest SRL, SC Alexandra Best Construct SRL, SC Marketing Reloaded SRL, SC Bucovina for Waiting SRL, SC Mandica Metal SRL, SC Alexia Mar Construct SRL, SC Komezzo SRL, SC Edy Mug SRL, SC Ferom Ileana SRL, SC Fierolex Compact SRL, SC Impuls Mark Mitel SRL, SC Feder- Met SRL,  SC Kocotas Nicol SRL, SC Eden’s Range SRL, SC Vemislact SRL, SC Patrovis Construct SRL. Cealalta firma din Iasi implicata se numeste  Patrovis Construct SRL din Iasi. Administratorii firmei au raportat ca au construit o ferma de porci in localitatea Ibanesti din judetul Vaslui. Beneficiarul declarat al investitiei este Vemislact SRL. Investigatiile Fiscului au aratat ca respectivele lucrari de constructii nu au fost realizate, acesta fiind de fapt pretextul unor operatiuni evazioniste, motivul de care avea nevoie firma pentru a inregistra o buna parte din achizitiile fictive de materiale de constructii. Astfel, societatea a inregistrat achizitii fictive de la Vemislact SRL, Kos-Mital Invest SRL, Marius-Crom Construct SRL Barlad, Kraft Estetic Construct SRL, Alexandra Construct SRL din Suceava etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img