joi, 25 aprilie, 2024

Arstistul husean Claudiu Romila,actor,scenarist si producator de filme-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Claudiu Romila- Data si locul nasterii: 19 noiembrie 1967, Husi – jud. Vaslui

A absolvit Academia de Teatru si Film (in prezent Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale) din Bucuresti, specializarea actorie, in anul 1993. Atras de magia celei de a saptea arte, si simtind ca are de spus ceva creativ si original in acest domeniu, Claudiu Romila a urmat si a absolvit, in anul 2008, cursurile de Master in Programe Audio-Vizuale, specializarea regie de film, ale Facultatii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucuresti. Din anul 1995 este angajat la Teatrul Nottara.

Daca analizam activitatea sa, se poate observa ca acesta a fost mai mult atras de film decat de arta teatrului. Nimic neobisnuit in aceasta!

Publicul bucurestean a putut sa-l vada in cateva productii ale Teatrului Nottara, dintre care amintim: Cabinierul de Ronald Harwood, regia: Marcel Top (2011), Razboi si pace de Lev Tolstoi, regia: Petre Bokor (2003), Titanic vals de Tudor Musatescu, regia: Dinu Cernescu (2002),Oscar de Claude Magnier, regia: Alice Barb (2001), Casatoria de N.V. Gogol (1998) si Cerere in casatorie, dupa A.P. Cehov (1997), ambele in regia lui Gavriil Pinte. Ce am retinut din prestatia sa actoriceasca? Faptul ca a izbutit sa depaseasca simpla ornamentatie, fructificand fiecare moment prielnic pentru a genera o discreta tensiune reala a cautarilor recognoscibila si transferabila in jur.

Claudiu Romila este si producator de filme. Dar activitatea lui nu este dominata de intamplare. Interesul pentru film, pentru creatii sensibile si cu gand, si mai putin pentru comercialul imediat, se recunoaste fara tagada daca parcurgem lista acestor filme: O zi din viata Mariei (2013); Nalba (2012); Sarmale reci (2005); Despre morti numai de bine (2004). Si pentru ca tabloul sa fie complet, Claudiu Romila este si scenarist si… regizor de film.
Selectiv, mentionam cateva impliniri scenaristice: Donna Alba, adaptare dupa romanul Donna Alba de Gib Mihaescu, alaturi de Stefan Radof; Departamentul Zero, adaptare dupa Viitor cu cap de mort de Radu Cinamar; Take, Ianke si Cadar, adaptare a piesei omonime de Victor Ion Popa; Primejdiile lui Moses, scenariu de lung metraj istoric, dupa Primejdii, incercari, miracole de Moses Rosen si Un taciune smuls flacarilor de Alexandru Safran.

Realizarile sale profesionale au fost apreciate prin acordarea unor premii: Marele Premiu pentru Regie – Despre morti numai de bine, Festivalul International al Filmului Politist – DetectiveFEST (Moscova, 2006); Cea mai buna regie – Sarmale reci, Festivalului de Film 7 ARTE (Calarasi, 2006).

In anul 1993, a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti, Specializarea: Actorie.
In anul 2008, a absolvit Masterul in Programe Audio-Vizuale, al Facultatii de Film, in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti.

Producator de film:

O zi din viata Mariei (2013);
Nalba (2012);
Sarmale reci (2005);
Despre morti numai de bine (2004).

Scenarist:

Judecatorul;
Calatoria;
Rugaciune;
Donna Alba, adaptare dupa romanul Donna Alba de Gib Mihaescu, alaturi de Stefan Radof;
Departamentul Zero, adaptare dupa Viitor cu cap de mort de Radu Cinamar;
Take, Ianke si Cadar, adaptare a piesei omonime de Victor Ion Popa;
Primejdiile lui Moses, scenariu de lung metraj istoric dupa Primejdii, incercari, miracole de Moses Rosen si Un taciune smuls flacarilor de Alexandru Safran.

Premii:

Marele Premiu pentru Regie – Despre morti numai de bine, Festivalul International al Filmului Politist DetectiveFEST (Moscova, 2006);
Cea mai buna regie – Sarmale reci, Festivalului de Film 7 ARTE (Calarasi, 2006). Sursa : Teatrul Nottara (Trupa)
Sursa: nottara.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img