marți, 23 aprilie, 2024

Peste stricat in hipermarket-uri: seful protectiei consumatorilor se declara SOCAT de ce au gasit inspectorii

Distribuie:

Publicat:

Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Pîrvu, a declarat vineri, la Antena 3, despre peștele stricat descoperit în hypermarketuri din zona Bucureşti – Ilfov, că fenomenul nu este izolat.

„Constat o practica permanenta a acestor supermarketuri, hipermarketuri, care desi au proces de calitate destul de bine pus la punct pe hartie, in realitate nu este asa. Ieri la controale am incercat sa verificam calitatea produsului inca de la locul de depozitare, in zona frigorifica. Din punctul meu de vedere (pestele, n.red.) e adus deja stricat si contaminat. Ma frapeaza ca aceste suepermarketuri au oameni specializati care ar trebui sa opreasca produsul sa ajunga pe raft. Sunt filtre si totusi gasim. Ii avertizez in continuare ca nu facem rabat de sanatatea oamenilor. Romania nu este tomberonul unor agenti economici fara scrupule”, a spus președintele ANPC.

Pricipalele nereguli constatate au fost: peşte refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus şi fără strat de gheaţă protector, comercializarea de icre sărate vrac şi fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condiţiile de temperatură impuse şi declarate pe etichetele produsului, comercializarea de peşte congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheaţă în ambalaj sau arsuri de congelare, comercializarea de peşte refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată, consistenţă flască, comercializarea de peşte impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci).

Alte deficienţe semnalate de ANPC sunt: comercializarea de creveţi decorticaţi congelaţi rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare şi conglomerate de gheaţă în ambalaje), comercializarea de peşte afumat care prezenta data limită de consum depăşită, informaţii incomplete la bazinul cu peşte viu (nu se specifică metoda de producţie şi zona în care peştele a fost capturat sau crescut), depozitare în vederea comercializării de peşte refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condiţiilor de păstrare impuse de legislaţia în vigoare.

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe cetăţeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale şi că va supraveghea, la fel ca până acum, piaţa şi se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor", precizează instituţia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img