vineri, 19 aprilie, 2024

Compania italiana Enel va plati Romaniei cei 401 milioane de euro. Georgios Stassis, country manager: “Respectam intru totul decizia”

Distribuie:

Publicat:

Compania italiana Enel, care fost obligata de o instanta de arbitraj international sa plateasca Romaniei 401 milioane de euro in contul a 3,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia, a anuntat ca nu va contesta in vreun fel aceasta decizie si ca a inceput demersurile pentru efectuarea platii.

“Respectam intru totul decizia. Am si anuntat ca am provizionat suma, si ca este disponibila in orice moment. Am si inceput demersurile pentru plata ei, dar sunt proceduri birocratice de parcurs”, a declarat la o intilnire cu jurnalistii Georgios Stassis, country managerul Enel, raspunzand la o intrebare pusa de ECONOMICA.NET pe aceasta tema.

“Este bine ca am ajuns la un final in acest diferend. Vrem sa trecem peste acest aspect din trecut si sa continuam sa investim. Suntem un investitor pe termen lung in Romania”, a declarat Stassis.

El a mai afirmat ca Enel va plati aceasta suma intr-o singura transa, pana la finalul acestui an.

Enel trebuie sa plateasca statului 401 milioane de euro in urma unei decizii a Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris de luna trecuta. Enel si statul roman, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participatiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importanta distributie de energie electrica, vanduta companiei italiene in 2007.

Statul a solicitat companiei italiene peste 500 de milioane de euro, in contul a 13,57% din actiuni pe care le-ar fi trebuit sa le cumpere suplimentar, potrivit contractul de privatizare.

Initial, Enel ar fi dorit sa stinga conflictul inainte de a se ajunge la arbitraj international, si a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Razvan Nicolescu, nu a fost insa de acord, si a initiat in 2014 demersurile impotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, in instanta.

Contractul de privatizare a celei mai importante distributii de energie din Romania a fost perfectat in 2007 iar un an mai tarziu italienii au intrat in posesia companiei. Enel a platit, pentru 50% din capital, si pentru majorarea de capital de pana la 64%, 820 de milioane de euro in total.

Statul a sustinut ca, potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligatia sa cumpere, pana la finalul anului 2012, cote de cate 13,57% din participatiile ramase in posesia statului roman la Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia (cele doua societati in care s-a “spart” fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a intamplat. Potrivit unei hotarari de Guvern de la finalul anului 2012, pretul de vanzare era fixat la suma totala de 521,5 milioane euro.

In 2014, statul a deschis un litigiu impotriva Enel la Tribunalul International de Arbitraj de la Paris, solicitand aceasta suma, proces care s-a incheiat acum.

Prezenta pe piata din Romania din 2005, compania Enel este, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 2,8 milioane de clienti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img