vineri, 19 aprilie, 2024

Componente ale rachetelor trase din Yemen asupra Arabiei Saudite, fabricate în Iran

Distribuie:

Publicat:

Componente ale rachetelor trase asupra Arabiei Saudite de rebelii yemeniţi houthi au fost fabricate în Iran, însă data trimiterii lor în Yemen nu a putut fi stabilită, potrivit unii raport confidenţial al Naţiunilor Unite consultat joi de AFP.

În acest text de 14 pagini, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informează Consiliul de Securitate că resturile a cinci rachete trase cu începere din iulie 2017 "au aceleaşi caracteristici-cheie cu un tip cunoscut de rachetă fabricată" de Iran.

"Anumite componente al resturilor au fost fabricate în Republica Islamică Iran", dar nu este clar deocamdată dacă transferul rachetelor în cauză a încălcat restricţiile ONU, potrivit acestui raport înaintat Consiliului marţi.

Responsabilii Naţiunilor Unite "nu au putut stabili când aceste rachete, unele dintre părţile lor sau tehnologia în legătură cu ele au fost transferate" din Iran.

Prin urmare, textul este mai puţin concludent decât cel al unui comitet separat de experţi ai ONU, care a informat în ianuarie că Iranul a încălcat embargoul Naţiunilor Unite asupra armelor în Yemen, lăsându-i pe rebeli să se aprovizioneze cu drone şi rachete balistice.

Ultimul raport ar putea anunţa o înfrângere pentru Statele Unite care, în repetate rânduri, au îndemnat Consiliul de Securitate să acţioneze împotriva Iranului pentru transferuri ilegale de arme în Yemen şi în regiune.

Teheranul dezminte categoric că îi înarmează pe rebelii houthi, chiar dacă Washingtonul şi Riadul susţin că rachetele trimise asupra Arabiei Saudite au fost fabricate în Iran.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img