marți, 16 aprilie, 2024

Condimente care fac mancarea mai sanatoasa

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre cele mai importante motive pentru care ar fi bine sa incepi sa folosesti mai des condimentele in mancarurile tale este tocmai datorita faptului ca vei reduce cantitatea de sare. Atunci cand mancarea este aromata si gustoasa datorita ierburilor aromatice si a condimentelor folosite, nu vei simti nevoia sa folosesti o cantitate foarte mare de sare. Acest lucru este deosebit de benefic pentru sanatatea inimii si a rinichilor, fiind o regula de baza in special pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala. 

Astfel, vei evita o cantitate exagerata de sare, iar mancarurile tale vor fi mult mai gustoase daorita condimentelor folosite. in plus, dupa cum stii, unele dintre aceste condimente au un efect spectaculos asupra sistemului digestiv si stimuleaza arderea grasimilor, fara sa aduca un surplus de calorii.

Iata care sunt cele 5 condimente recomandate de publicatia today.com ca fiind esentiale in alimentatia noastra. Ele sunt benefice pentru sanatate si transforma total orice preparat in unul mult mai aromat si gustos.

1. Fulgii de ardei iute 

Sunt usor de pastrat si confera un gust picant, fara sa fie prea puternic. Datorita continutului ridicat de capsaicina, fulgii de ardei iute stimuleaza arderea grasimilor si ajuta la un tranzit intestinal bun. Nu trebuie sa exagerezi cu consumul lor, ci sa ii folosesti cu masura, in functie de gusturile tale. 

Folosind fulgii de ardei iute in loc de o cantitate mai mare de sare vei scadea tensiunea arteriala, deoarece capsaicina din ardeiul iute este recunoscuta pentru acest efect. De asemenea, poti sa amesteci fulgi de ardei iute cu apa calda, lamaie, ghimbir si lamaie pentru a obtine o bautura sanatoasa care intareste sistemul imunitar si te fereste de raceli iarna. 

Foloseste fulgii de ardei iute in tocanitele de legume, peste omleta de la micul dejun, in ciorbe, paste si preparatele din carne pe care le consumi.

2. Ghimbirul 

S-au descoperit peste 500 de compusi in radacina de ghimbir, toti avand efecte spectaculoase asupra corpului nostru. Numeroase studii au aratat ca ghimbirul are efect anticancerigen.
Nu numai ca protejeaza corpul de cancer, dar el s-a dovedit ca micsoreaza tumorile deja existente si impiedica raspandirea acestora in corp. Gingerolul, o substanta care se regaseste in ghimbir, este responsabila cu acest efect miraculos asupra corpului, se arata intr-un studiu aparut in National Center for Biotechnology Information.

Include zilnic ghimbirul in alimentatia ta, deoarece este si un adjuvant excelent pentru digestie, favorizand arderea grasimilor. De asemenea, are un efect de incalzire asupra corpului, astfel ca este un condimente excelent in sezonul rece. Ceaiul de ghimbir cu lamaie si putina miere de albine este foarte sanatos si merita sa fie consumat zilnic. 

3. Cardamomul

Este un condiment foarte aromat, folosit adesea in cafea pentru a-i potenta proprietatile stimulatoare, a-i imbogati aroma si pentru a-i reduce din toxicitate. Cardamomul se combina foarte bine cu scortisoara in orice prajitura, iar in plus s-a demonstrat ca are un efect antiinflamator datorita flavonoizilor din continutul sau. Cardamomul mai are efect antiseptic si impiedica formarea bacteriilor care cauzeaza respiratia urat mirositoare (halena). Este un condiment care merge de minune la prajituri, in cafea, dar si in diverse preparate cu specific oriental. 

4. Turmericul

Cu siguranta ai auzit deja despre efectele benefice ale turmericului, acea pulbere care se regaseste in curry si care confera o culoare intensa de galben mancarurilor. Turmericul este un condiment cu puternic efect antiinflamator pe care ar trebui sa-l includem cat mai des in mancarurile noastre. El contine curcumina despre care oamenii de stiinta sustin ca este una dintre cele mai puternice substante cu efect antioxidant si antiinflamator. Tocanitele cu curry, orezul cu turmeric, laptele vegetal cu turmeric, terciul de ovaz sau ceaiul cu turmeric si ghimbir sunt cateva dintre optiunile pe care le ai ca sa consumi mai des turmericul. 

5. Scortisoara

Daca o consumi deja destul de des este foarte bine, deoarece scortisoara este foarte benefica pentru sanatate. Ea are un efect de incalzire asupra corpului si stimuleaza arderea grasimilor. Mai mult, scortisoara s-a dovedit a avea un puternic efect antimicrobian si antifungic, fiind adesea folosita in medicina chineza. Foloseste zilnic scortisoara pe care o poti presara in cafea, in terciul de ovaz de la micul dejun, peste legume la cuptor, in supe, risotto, smoothie-uri si marinadele pentru anumite sortimente de carne. De asemenea, scortisoara indulceste putin preparatul, astfel ca nu mai trebuie sa folosesti atat de mult zahar. 

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img