vineri, 29 martie, 2024

Conform unei noi tehnici de detectare a radiatiilor, oamenii se afla intr-un pericol mai mare decat s-a crezut anterior

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta de la North Carolina State University din Raleigh si de la Oklahoma State University din Stillwater pot „citi povesti” scrise in pereti la nivelul particulelor subatomice, ceea ce va facilita o depistare mai eficienta a radiatiei.

De asemenea, stocarea in secret a materialului radioactiv va putea fi facuta cu dificultate mai mare, scrie descopera.ro, care citeaza Science News. Radiatia nucleara rearanjeaza electronii din caramizi, sticla si portelan. Asadar, compararea pozitiei electronilor in atomi in diferite zone dintr-un zid, fereastra sau podea poate furniza indicii cu privire la existenta materialului radioactiv care a existat intr-un anumit loc.

Aceasta tehnica poate de asemenea sa identifice sursa radioactivitatii – lucru esential pentru a determina daca o anumita incapere contine material radioactiv legal, care are scop stiintific sau medical, sau daca este utilizat in scopuri militare. Acest lucru se datoreaza faptului ca diferite materiale radioactive au propriile lor radiatii gamma si X, iar fiecare tip de radiatie influenteaza in mod diferit materialele cu care are contact.

Savantii Robert Hayes si Sergey Sholom au testat ideea utilizand doua capsule de dimensiunea unor baterii AAA care contineau substante radioactive, cobalt-60 si cesiu-137. Acestia au plasat capsulele pe doua caramizi si le-au lasat sa se satureze peste noapte cu material radioactiv. A doua zi, savantii au examinat electronii caramizilor de la diferite adancimi, descoperind pattern-ul de electroni schimbat.

Autoritatile pot utiliza aceasta tehnica pentru a descoperi unde a fost ascunsa o bomba inainte de detonare si de asemenea, se pot dezvalui noi zone contaminate, care au fost considerate lispite de radiatii in urma utilizarilor altor metode.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img