marți, 19 martie, 2024

Consilier al lui Donald Trump, remunerat cu saci de bani grei din partea unor companii din Rusia. Documentele au fost scoase la iveala in Congres

Distribuie:

Publicat:

Fostul consilier pentru securitatea nationala al presedintelui american Donald Trump, Michael Flynn, a fost remunerat cu peste 50.000 de dolari in 2015 de catre trei companii ruse sau avand legaturi cu Rusia, conform unor documente facute publice joi in Congres, transmite AFP, citat de Agerpres.

Generalul in retragere Michael Flynn, fost director al serviciului de informatii al armatei in timpul lui Barack Obama, a primit 33.750 de dolari pentru ca a participat la o gala de aniversare a postului de televiziune Russia Today, apropiat de Kremlin, in decembrie 2015. Participarea sa era cunoscuta, insa nu se stia pana acum de valoarea remuneratiei. El a stat la masa alaturi de Vladimir Putin in cadrul acelui dineu.

Democratii din Comisia de ancheta permanenta a Camerei Reprezentantilor au obtinut si au facut publice documente precum mesaje, chitante si un cec, dezvaluind valoarea tranzactiei. Costurile de transport si de cazare au fost de asemenea acoperite de partea rusa.

Congresmenii verifica legalitatea acestor plati, in contextul in care regulile Departamentului Apararii le interzic ofiterilor activi si ofiterilor in retragere sa primeasca bani de la guverne straine.

Michael Flynn a fost de asemenea platit cu 11.250 de dolari in august 2015 de catre compania aeriana rusa Volga-Dnepr, precum si 11.250 de dolari in octombrie 2015 de catre filiala americana a marii companii ruse de securitate cibernetica Kaspersky Lab.

Militarul a devenit unul dintre consilierii apropiati ai candidatului Donald Trump in timpul campaniei pentru alegerile primare republicane din 2016. Cei doi s-au intalnit pentru prima data la sfarsitul verii lui 2015, conform unor declaratii ale lui Flynn pentru Washington Post.

Opozitia si-a exprimat de asemenea ingrijorarea in legatura cu declaratia recenta a lui Flynn conform careia a primit 530.000 de dolari pentru activitati de lobby in beneficiul Turciei intre august si noiembrie 2016, o perioada in care il consilia activ pe Trump.

Alesii democrati i-au scris presedintelui american, secretarului apararii si directorului FBI pentru a afla daca “generalul Flynn a declarat toate comunicatiile sale cu agenti rusi, cu agenti turci sau cu orice alti agenti straini, precum si orice suma de bani primita din strainatate”.

Michael Flynn a fost numit consilier pentru securitate nationala in noiembrie, insa a fost fortat sa demisioneze la 13 februarie, dupa dezvaluirea unor contacte repetate cu ambasadorul rus in SUA in privinta sanctiunilor americane impotriva Moscovei.

Mai multe anchete parlamentare si ale FBI analizeaza ingerinta Rusiei in campania prezidentiala din 2016 si eventuale intelegeri intre anturajul lui Donald Trump si oficiali rusi, lucru negat de presedintele american.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img