joi, 25 aprilie, 2024

Consiliul Europei: Serbia trebuie să elimine relele tratamente comise de poliţie

Distribuie:

Publicat:

Consiliul Europei a cerut joi Serbiei să investigheze acuzaţiile conform cărora abuzurile în detenţie comise de poliţie reprezintă o "practică acceptată", relatează dpa.

Un raport al Comitetului Antitortură al Consiliului Europei, ai cărui reprezentanţi au vizitat 16 secţii de poliţie şi închisori în mai şi iunie, a precizat că autorităţile sârbe trebuie să recunoască faptul că relele tratamente "nu reprezintă activitatea doar a câtorva ofiţeri indisciplinaţi".

Conform acuzaţiilor, practica relelor tratamente ar fi o rutină în oraşe mari precum Belgrad, Novi Sad şi Nis şi ar include lovituri cu palma şi cu pumnul, lovituri cu piciorul, lovituri cu bastonul sau cu bâta de baseball şi chiar şocuri electrice, toate acestea fiind folosite pentru a obţine mărturii şi pedepse prin coerciţie.

"Autorităţile trebuie să promoveze o abordare fundamental diferită faţă de metodele de investigaţie ale poliţiei, care să nu se bazeze pe dovezi obţinute prin confesiuni, ci pe culegerea de informaţii corecte şi sigure despre chestiunea investigată", mai precizează Consiliul Europei.

Comitetul Antitortură a mai atras atenţia că Serbia trebuie să acţioneze "pentru a contracara actuala cultură a impunităţii în rândul forţelor de poliţie".

Ca ţară candidată la aderarea la UE, Serbia este sub presiune pentru a desfăşura reforme politice, sociale şi economice ample pentru a întări statul de drept, a combate corupţia şi a consolida libertatea media.

Însă relaţiile sale dificile cu Kosovo, fostă provincie care şi-a declarat independenţa, umbresc deseori aceste chestiuni.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img