vineri, 19 aprilie, 2024

Consiliul UE confirma acordul final privind facilitarea accesului IMM-urilor la pietele financiare

Distribuie:

Publicat:

Reprezentanţii permanenţi la UE au confirmat miercuri un acord la care s-a ajuns, la 6 martie, între preşedinţia română şi Parlamentul European, vizând facilitarea accesului IMM-urilor la pieţele financiare şi reducerea costurilor aferente, informează un comunicat de presă al Consiliului UE, potrivit agerpres.ro.

Iniţiativa vizează îndeosebi accesul la "pieţele de creştere pentru IMM-uri", o categorie de locuri de tranzacţionare creată recent, destinată micilor emitenţi.

"Graţie acordului cu Parlamentul European, vom facilita accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţarea de care au nevoie pentru a se extinde şi a crea locuri de muncă în UE. Aprobarea acestei reforme plasează încă o piatră de temelie la uniunea pieţelor de capital", a declarat ministrul Finanţelor Publice din România, Eugen Teodorovici.

Din cele 20 de milioane de IMM-uri din Europa, doar 3000 sunt în prezent cotate la burse de valori. Această situaţie se datorează, pe de o parte, costurilor de conformare ridicate şi, pe de altă parte, nivelului insuficient de lichiditate. Prin urmare, normele propuse au drept scop reducerea sarcinii administrative şi eliminarea birocraţiei cu care se confruntă întreprinderile mai mici.

Propunerea conţine modificări aduse regulamentului privind abuzul de piaţă şi regulamentului privind prospectul, care sporesc caracterul proporţional al obligaţiilor impuse emitenţilor de pe pieţele de creştere pentru IMM-uri, menţinând totodată integritatea pieţelor şi protecţia investitorilor.

Noile norme adaptează şi reduc obligaţiile de raportare, în special în ceea ce priveşte persoanele care au acces la informaţii ce influenţează preţurile. De asemenea, noile norme au extins posibilitatea utilizării unui "prospect" simplificat, mai adecvat pentru IMM-urile care au fost deja cotate pe o piaţa de creştere pentru IMM-uri.

Parlamentul va vota asupra acordului în cursul sesiunii plenare din aprilie. Ulterior, textul va face obiectul revizuirii de către experţii jurişti-lingvişti. Parlamentul şi Consiliul vor fi invitate sa adopte regulamentul propus în prima lectură.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img