vineri, 29 martie, 2024

Consultatii preventive, bilete de trimitere valabile 2 luni si retete fractionate, din 1 iunie

Distribuie:

Publicat:

Asiguratii de 18 – 39 de ani, care nu prezinta simptomele vreunei afectiuni, se vor prezenta oricum la medicul de familie, o data la trei ani, biletele de trimitere vor fi valabile doua luni, iar produsele prescrise in retete, pentru trei luni, vor putea fi cumparate in mai multe etape, din iunie.

 Prevederile sunt cuprinse in normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale – de baza (pentru asigurati) si minimal (pentru neasigurati) – si a Contractului-cadru ce reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014 – 2015. Pachetele de servicii medicale si contractul-cadru intra in vigoare la 1 iunie.

Printre noutatile aduse de aceste prevederi legislative noi, se numara preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. In scopul prevenirii imbolnavirilor, noul pachet de baza, care intra in vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

O persoana sanatoasa, cu varsta curpinsa intre 18 si 39 de ani, se va programa la un control preventiv o data la trei ani. In cazul in care medicul de familie va suspecta existenta unei boli, respectivul pacient va veni la control anual si va benficia de investigatii pentru stabilirea diagnosticului.

Copiii vor fi supusi unor consultatii preventive pentru identificarea tulburarilor de crestere si dezvoltare si a riscurilor specifice pe grupe de varsta si sex.

Consultatiile vor fi realizate la externarea
din maternitate si la o luna – la domiciliul copilului. Apoi, consultatiile vor fi realizate la doua, patru, sase, noua, 12, 15, 18 si 24 de luni, iar ulterior, pana la 18 ani, vor fi facute anual.

Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani si 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutritionale (anamneza nutritionala adresata parintilor) si consiliere pentru o alimentatie sanatoasa si comportament alimentar sanatos al intregii familii, profilaxia rahitismului numai in perioadele reci ale anului, evaluarea dentitiei si igiena orala, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare, evaluare si consiliere pentru activitatea fizica, evaluare si consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emotionala, identificarea eventualelor deficiente ale dezvoltarii psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizeaza arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate in tulburarea de spectru autist. Pentru un scor care indica un risc mediu si sever se recomanda trimiterea catre medicul de psihiatrie pediatrica.

Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani si 11 ani cuprinde si screening-ul obezitatii prin utilizarea indicelui de masa corporala – (IMC) si evaluarea dezvoltarii pubertare.

Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani si 17 ani cuprinde, pe langa examinarile privind dezvoltarea acestora, consiliere si screening pentru depistarea eventualelor infectii cu transmitere sexuala (ITS), dupa inceperea vietii sexuale, screening-ul depresiei, informarea fetelor si parintilor privind beneficiile vaccinarii optionale anti-HPV, consiliere privind stilul de viata sanatos: activitate fizica, nutritie, fumat, alcool, droguri, violenta, cat si consiliere pentru planificare familiala, pentru adolescentii care si-au inceput viata sexuala.

Si gravida va beneficia de consultatii periodice active. Astfel, la luarea in evidenta in primul trimestru, se deconteaza o consultatie. Apoi se deconteaza consultatii lunare, pana in luna a 7-a. Intre luna a saptea si a noua, gravidele vor beneficia de doua consultatii pe luna.

In cadrul supravegherii gravidei, se face si promovarea alimentatiei exclusive la san a copilului pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pana la minim 12 luni, testare pentru HIV, sifilis, hepatita de etiologie virala cu virus B si C, precum si consiliere inainte si dupa aceste testari.

Dupa externarea din maternitate, pacienta va fi consultata la domiciliu, apoi, la patru saptamani de la nastere, va beneficia de o noua consultatie.

De asemenea, in pachetul de baza au fost introduse consultatii de monitorizare activa, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva si boala cronica de rinichi.

Tot din 1 iunie, biletele de trimitere vor fi valabile doua luni, in loc de una cat sunt valabile in prezent.

Totodata, din reteta prescrisa pentru trei luni, produsele vor putea fi cumparate separat in acest interval.

Programul de lucru al medicului de familie este, in medie, de 5 ore/zi pentru consultatii la cabinet pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical, fiind luate in calcul o medie de 20 de consultatii/zi calculata in cadrul unui trimestru, dar nu mai mult de 40 de consultatii/zi . De asemenea, medicul de familie va avea maxim 3 consultatii la domiciliu/zi dar nu mai mult de 21 consultatii pe luna.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img