marți, 19 martie, 2024

Consuma ardei iute ! ITI POATE SALVA VIATA

Distribuie:

Publicat:

Consumul de ardei iute poate contribui la scaderea mortalitatii, potrivit unei cercetari desfasurate de oameni de stiinta de la University of Vermont din SUA, scrie UPI.com.

Cercetarea a demonstrat faptul ca se poate inregistra o reducere cu circa 13% a riscurilor de mortalitate, in special in cazul atacurilor de cord si al comotiilor cerebrale, la persoanele care consuma in mod regulat ardei iute.

Concluziile unui studiu anterior, efectuat in 2015 in China, indicau de asemenea o scadere a mortalitatii la persoanele care au consumat ardei iute sau plante similare.

Cercetatorii din cadrul Larner College of Medicine al University of Vermont au folosit pentru realizarea studiului informatii din National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) de la peste 16.000 de americani pe o perioada de circa 23 de ani. In urma centralizarii datelor s-a descoperit ca profilul persoanei care consuma in mod regulat ardei iute este barbat, tanar, caucazian sau americano-mexican, casatorit, fumator, consumator de alcool, care mananca mai multa carne si mai multe legume, cu un nivel al colesterolului HDL mai scazut, venituri mai mici si mai putina educatie.

Oamenii de stiinta au realizat o investigatie suplimentara mediana pe parcursul a 18,9 ani si au analizat rata mortalitatii si cauzele deceselor participantilor la studiu.

“Chiar daca mecanismul prin care ardeiul iute poate intarzia mortalitatea este departe de a fi pe deplin explicat, canalele TRP (canale cu potential tranzitoriu de receptor), care sunt receptori primari pentru agenti precum capsaicina (componenta principala din ardeiul iute) ar putea fi intr-o anumita masura responsabile pentru relatia in cauza”, indica cercetatorul Mustafa Chopan si dr. Benjamin Littenberg, profesor de medicina la University of Vermont, conform unui comunicat de presa.

Potrivit cercetatorilor, beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt datorate componentei principale — capsaicina, care este recunoscuta pentru prevenirea obezitatii, reglarea fluxului sanguin coronarian, si are proprietati antimicrobiene. Studiul a fost publicat in a doua saptamana a lunii ianuarie in revista de specialitate PLoS ONE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img