marți, 19 martie, 2024

Consumati-le cat mai des! Sunt inamicul bolilor cardio-vasculare

Distribuie:

Publicat:

„Fructele conţin vitamine importante, minerale, fibre şi antioxidaţi”, a declarat Lauri Wright,  doctor şi şefă a departamentului de nutriţie şi diete din cadrul Universităţii Florida de Nord.

Conţinutul nutriţional al fructelor contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cronice şi, de asemenea, la menţinerea unei greutăţi sănătoase. De exemplu, o analiză făcută pe mai multe studii din 2017, publicată în Jurnalul Internaţional de Epidemologie, a constat faptul că 200 de grame de fructe consumate în fiecare zi contribuie la reducerea cu până la 10% a riscului de apariţie a bolilor specifice aparatului cardio-vascular şi cu 18% a riscului de accident vascular.

„Vei obţine cele mai multe beneficii dacă mănânci fructe variate”, continuă doctorul Lauri Wright. Dacă dacă vrei să ai un anumit nivel nutriţional, există anumite fructe care trebuie menţinute constant în dietă.

Antioxidanţi. Un antioxidant este o substanţă care protejează celule împotriva radicalilor liberi, care reprezintă molecule instabile create în timpul procesului de oxidare din cadrul metabolizării. Radicalii liberi pot juca un rol important în apariţia atacului cerebral, a bolilor de inimă, a cancerului şi a altor boli.

Unii experţi spun că fructele foarte colorate – în special cele roşii şi portocalii, precum prunele, cireşele şi fructele de pădure – conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Fructele de acet tip conţin antioxidanţi numiţi antocieni (cu rol de determinare a pigmentului din fructe) care contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare. Un studiu publicat în The BMJ în 2016 a dezvăluit faptul că persoanele care consumau antiocieni, în mare parte obţinuţi din fructe de pădure, au luat mai puţin în greutate pe o perioadă de 24 de ani comparativ cu cei care consumau mai puţin.

De asemenea, fructele citrice sunt bogate în vitamina C, caisele şi pepenele galben conţin betacaroten, iar merele, quercitin, cu rol în protecţia sistemului respirator şi în reducerea reacţiilor alergice. „În ciuda numelui, diferiţi antioxidanţi au roluri diferite în funcţie de ce radicali anulează, în funcţie de celulele şi ţesuturile în care contribuie şi în funcţie de ce beneficiu funcţional aduc organismului”, a menţionat Jeffrey Blumberg, doctor şi cercetător la Friedman School of Nutrition Science and Policy, din cadrul Universităţii Tufts, Boston. „Dacă vrei să obţi cantitatea şi diversitatea de antioxidanţi pe care mama natură o oferă, trebuie să consumi diferite cantităţi din diferite fructe în fiecare zi”, a continuat acesta.

Potasiu. Potasiul contribuie la sănătatea sistemelor nervos şi muscular, inclusiv inima. Consumul de fructe care conţin potasiu contribui la o bună funcţionare a sistemului cardiovascular. „Potasiul ajută la ameliorarea impactului negativ al sodiului”, spune doctorul Lauri Wright. Consumul de alimente care conţin mai mult potasiu şi mai puţină sare ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale bune şi te ajută şi la diminuarea riscului de apariţie a bolilor specifice inimii.

Într-o zi normală, mai puţin de 25% de bărbaţi şi 1% din femei consumă cantitatea recomandată de potasiu pe zi – 4, 700 mg. Toate fructele conţin potasiu, dar cele cu o cantitate mai mare sunt: bananele (422 mg, una de mărime medie), pepenele galben (427 mg per cană) şi piersicile (332 mg, una mai mare).

Contribuie la diminuarea riscului de aparaţie a diverselor boli. Oamenii de ştiinţă spun că anumite fructe te protejează împotriva anumitor boli şi ameliorează evoluţia acestora. De exemplu, un măr pe zi contribuie la diminuarea riscului de a face un atac cerebral cu până la 42%, conform unui studiu publicat în Jurnalul Stroke. Consumul de fructe citrice ajută la diminuarea riscului de apariţie a carcinomului la nivelul esofagului, unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer care afectează esofagul, potrivit unui studiu chinez din 2018 publicat în Jurnalul Medicine.

Cireşele dulci ajută la diminuarea inflamaţiilor, cu potenţial impact pozitiv asupra persoanelor care suferă de diabet, artrită şi alte afecţiuni, potrivit cercetătorilor de la Departamentul de Agricultură care au analizat 29 de studii şi au publicat rezultatul în Jurnalul Nutrients, în 2018. De asemenea, cercetătorii din Taiwan au descoperit că o dietă care include două fructe kiwi pe zi timp de 4 săptămâni micşorează gradul de constipaţie al persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil.

Fibre. Fibrele contribuie la procesul digestiv şi, totodată, reduce riscul de apariţie a unor afecţiuni precum: atacul cerebral, afecţiuni ale inimii, tensiune arterială crescută, diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer. De asemenea, dau senzaţia de saţietate mult mai repede. „Fibrele contribuie la saţietate care e importantă în menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase”, a explicat Lauri Wright. Dar, de exemplu, doar 5% din americani consumă cantitatea zilnică necesară de 25-30 de grame. Însă câteva fructe sunt mai bogate în fibre: zmeură şi mure (în aproximativ 150 g se găsesc 8 g de fibre), pere (o pară mai mare conţine 7 g) kiwi (proximativ 150 de g conţin 5 g) . În schimb, subul de fructe conţine foarte puţine fibre, spre deloc.

Consumul de zahăr. Atunci când speciliştii recomandă un consum redus de zahăr se referă la cel obţinut din produse precum torturi, prăjituri şi băuturi „răcoritoare”. În cazul fructelor, lucrurile stau diferit deoarece fibrele diminuează efectul în sânge al zahărului conţinut de ele. „Este un mod nutriţional prin care îşi poţi satisface pofta de dulce”, a recomandat Lauri Wright. Într-o analiză din 2016 a 23 de studii s-a constatat – consumul de fructe, în special fructe de pădure, reduce riscul de apariţie al diabetului de tip 2.

Un studiu din 2017 relevă: consumul zilnic de fructe reduce riscul de apariţie a diabetului cu până la 12%. Pentru oamenii care suferă de diabet, consumul de fructe 3 zile pe săptămână reduce cu până la 28% riscul de apariţie a altor complicaţii legate de boală, relatează consumerReports.com. Zaharurile sunt carbohidraţi iar multe persoane sunt foarte atentă la cantitatea pe care o consumă fie din cauza unui regim alimentar specific, fie din cauza unei diete. Fructele cu un conţinut redus de carbohidraţi sunt: zmeură, căpşune, mure, pepene verde şi grapefruit.

Cum să introduci fructele în dieta ta zilnică:
1. Atunci când simţi nevoia să mânânci ceva dulce apelează la caise, mere, căpşuni şi alte fructe care ţie ţi se par dulci.
2. Ţine un bol plin cu fructe la vedere – fie la bucătărie, fie în frigider, fie pe birou. Odată ce le vei vedea mai mereu cresc şi şansele să le şi consumi.
3. Amestecă-le cu alte mâncăruri – în salate, în preparate la cuptor. Fii inventiv şi încearcă noi arome.
4. Încearcă-le şi pe grătar – spre exemplu, perele şi prunele capată o nouă aromă interesantă.
5. Alege fructele preferate pentru gustările dintre mese.

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img