marți, 19 martie, 2024

Consumul de bauturi indulcite cu zahar poate duce la deces prematur

Distribuie:

Publicat:

Legatura dintre consumul de bauturi indulcite cu zahar si riscul de deces prematur, in special decesele cauzate de boli cardiovasculare, a fost demonstrata de un studiu realizat de Universitatea Harvard si publicat luni in revista medicala Circulation.    

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat datele a 80.647 de femei si 37.716 de barbati care au raspuns intrebarilor din chestionare despre stilul de viata si starea lor de sanatate la fiecare doi ani. Cercetatorii au descoperit ca bauturile racoritoare carbogazoase si necarbonatate, bauturile din fructe, bauturile energizante si bauturile pentru sport reprezinta cea mai mare sursa de zahar adaugat in dieta consumatorilor din SUA. Cu cat obisnuieste o persoana sa bea mai multe lichide indulcite cu zahar, cu atat creste riscul de deces prematur, potrivit aceluiasi studiu, citat de evz.ro.

Se arata ca, in comparatie cu situatia in care persoana consuma bauturi indulcite cu zahar mai putin de o data pe luna, consumul acestor racoritoare o data pana la patru ori pe o luna este legat de un risc crescut cu 1%; intre doua pana la sase bauturi pe saptamana duc la o crestere de 6%; intre una si doua pe zi, apare o crestere de 14%, iar intre doua sau mai multe bauturi cu zahar pe zi se ajunge la o crestere de 21%. Riscul crescut al deceselor precoce este mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor care consuma bauturi cu zahar, potrivit studiului. Cei care beau intre doua si mai multe astfel de racoritoare pe zi se confrunta cu un risc cu 31% mai mare de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare. 

Fiecare administrare suplimentara, pe zi, de bauturi cu zahar, a dus la cresterea cu 10% a riscului de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare. De asemenea, in randul barbatilor si al femeilor, s-a observat o legatura modesta intre consumul de astfel de racoritoare si riscul de deces cauzat de cancer. Aceste constatari confirma efectele adverse cunoscute ale aportului ridicat de zahar asupra factorilor metabolice de risc, reprezentand o dovada clara ca bauturile indulcite cu zaharuri cresc riscul de diabet de tip 2, aceasta boala fiind in sine un factor major de risc de deces prematur, sustine domnul Walter Willett, profesor de epidemiologie si nutritie la Harvard University. S.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img