vineri, 29 martie, 2024

Contraindicatii si efecte secundare ale utilizarii produselor cu aloe vera

Distribuie:

Publicat:

Aloe vera, supranumita „elixirul tineretii”, este o planta cu multiple utilizari in medicina alternativa si in cosmetica. Vechii egipteni o numeau "planta nemuririi" si o puneau printre darurile funerare inmormantate impreuna cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Cu sute de ani in urma africanii agatau planta in manunchiuri deasupra usii, pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii si personalitati istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativa a acestei plante, iar prima atestare "documentara" a ei o gasim incrustata in piatra, pe o placuta descoperita intr-un mormant egiptean de acum 3500 de ani. Planta, sau mai bine spus, frunza de aloe vera contine mai mult de 75 de substante active – unele greu de sintetizat in laborator – printre care aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininaza, hormoni vegetali, mucopolizaharide.

Utilizarea produselor cu aloe vera este contraindicata copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza. Nu este indicata o terapie de lunga durata nici persoanelor cu probleme digestive cronice, sau cardiace, decat in urma unui consult medical. Aloe vera interactioneaza cu creme cu hidrocortizon si poate agrava efectele adverse ale unor medicamente pe baza de digoxina sau digitoxina (utilizate in tratarea afectiunilor cardiace). Desi planta de aloe vera poate fi cultivata si in ghiveci, in casa, nu este recomandata consumarea ca atare a gelului din aceste plante sau utilizarea frunzelor ca atare pentru a pregati ceaiuri. O cura cu gelul din aloe vera se face fie cu un sirop, fie cu un gel obtinut in urma procesarii in laborator. Aloe vera contine si substante toxice, astfel incat este indicat sa folosim produse doar din farmacii si din magazine naturiste, nu facute in casa, cu elemente din planta culese de noi insine.

Totodata aloe vera poate avea efecte secundare precum inrosirea si iritarea pielii, cat si crampe abdominale, diaree sau agravarea constipatiei. Aloe vera este, cu siguranta, o planta cu numeroase proprietati si substante benefice. Inainte sa o ultizam, insa, si sa ne bucuram de toate efectele ei, este recomandat sa ii cunoastem componentele, dar si sa discutam cu un medic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img