joi, 25 aprilie, 2024

Controale de prevenire in HUSI,VASLUI si BARLAD

Distribuie:

Publicat:

Avand in vedere interesul manifestat cu privire la situatia existenta la nivelul judetului nostru in ceea ce priveste indeplinirea cerintelor de securitate la incendiu la obiectivele de alimentatie publica, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Podul Inalt” al judetului Vaslui va comunica urmatoarele:

La sfarsitul saptamanii trecute au fost planificate un numar de 18 de controale tematice inopinate la cluburi, discoteci, baruri, sali festivitati si spectacole. Controalele au avut loc in noptile  de vineri, sambata si duminica, in cooperare cu efective ale inspectoratelor judetene de politie si jandarmi, la cluburile si barurile din municipiile Vaslui, Barlad si Husi. 13 dintre aceste controale au fost finalizate cu documente de control, iar pentru deficientele constatate s-au aplicat un numar de 37 de avertismente si 15 amenzi contraventionale in valoare totala de 14.000 lei. De asemenea, pentru cinci operatori economici, ai caror proprietari nu au fost prezenti la momentul controlului, au fost lasate instiintari in vederea prezentarii la ISU pentru verificarea autorizatiei de securitate la incendiu.

Activitatile de verificare/reverificare vor continua in perioada urmatoare.

ATENTIE!

In conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarul ori beneficiarul constructiei are obligatia sa solicite si sa obtina avizul inainte de inceperea lucrarilor executie la constructii noi, de modificare a celor existente si/sau la schimbarea destinatiei acestora. Totodata, proprietarul ori beneficiarul are obligatia obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu inainte de punerea in functiune a cladirilor ori spatiilor amenajate in cladiri care intra sub incidenta HGR nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, potrivit normelor actuale, spatiul trebuie autorizat din punct de vedere al securitatii la incendiu, in masura in care:
– are destinatia de alimentatie publica si o suprafata desfasurata mai mare sau egala cu 200 mp;
– are functiunea de comert si o suprafata desfasurata mai mare sau egala cu 400 mp;
– este sala aglomerata (mai mult de 200 persoane la parter si o suprafata ce revine unei persoane mai mica de 4 mp).
 
Totodata, potrivit prevederile art. 105 din Normelor generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007 statueaza urmatoarele:
         „Art.105
    (1) Folosirea flacarii: lumanari, faclii, torte si altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, opera, opereta, a festivitatilor desfasurate in restaurante sau pentru ambianta ori divertisment in restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisa.
    (2) Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flacarii in situatiile mentionate la alin. (1), cu conditia asigurarii conditiilor de impiedicare a initierii si propagarii incendiului, dupa cum urmeaza:
    a) evitarea amplasarii in apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.;
    b) folosirea unor suporturi incombustibile;
    c) prevenirea producerii unor incendii prin rasturnare, manevrare gresita etc.;
    d) stingerea obligatorie a flacarilor la terminarea evenimentului;
    e) nominalizarea personalului propriu ce asigura supravegherea si interventia in caz de incendiu;
    f) asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de aparare impotriva incendiilor;
    g) anuntarea, dupa caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situatii de urgenta, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img