joi, 28 martie, 2024

Coreea de Nord şi Coreea de Sud, discuţii reluate la nivel înalt: Regimul de la Phenian va trimite o delegaţie la Olimpiada de la PyeongChang

Distribuie:

Publicat:

Coreea de Nord a anunţat că va trimite o delegaţie la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, iar Coreea de Sud a propus ca sportivii celor două state să defileze împreună la ceremoniile de deschidere şi de sfârşit ale Olimpiadei, au anunţat, marţi, oficiali ai Seulului, relatează Yonhap.

 

Marţi, cele două state au purtat discuţii la nivel înalt la Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două Corei, primele de acest fel din decembrie 2015, iar oficialii de la Phenian şi Seul au discutat despre participarea nord-coreeană la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, dar şi despre modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale.

Coreea de Sud a propus ca sportivii celor două state să defileze împreună la ceremeoniile de deschidere şi de sfârşit ale Olimpiadei. Totodată, reprezentanţii Guvernului de la Seul au lansat propunerea de a avea o nouă întrevedere pentru a discuta despre reuniunea familiilor ce au fost despărţite în urma războiului din Coreea, ce s-a desfăşurat între 1950-1953.
De cealaltă parte, reprezentanţii Coreei de Nord au precizat că vor trimite o delegaţie la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.

 

”În ceea ce priveşte Olimpiada de la PyeongChang, Coreea de Nord ne-a transmis că va trimite o delegaţie formată din oficiali de nivel înalt, sportivi reprezentând Comitetul Olimpic al Poporului, o echipă de majorete, o echipă artistică, o echipă demonstrativă de taekwondo şi un corp de presă”, a declarat Chun Hae-sung, viceministrul Unificării de la Seul.

”Am subliniat importanţa de a înceta acţiunile care amplifică tensiunile, cum ar fi denuclearizarea, şi despre necesitatea de a relua dialogul pentru a instaura pacea în Peninsula Coreea. Oficialii nord-coreeni au propus ca problemele din relaţiile intercoreene să se rezolve prin intermediul dialogului pentru a aduce pacea şi unitatea în Peninsulă”, a adăugat Chun Hae-sung.

Yoshihide Suga, reprezentant al Guvernului Japoniei, a declarat că disponibilitatea Coreei de Nord de a participa la Jocurile de la PyeongChang reprezintă o schimbare în atitudinea regimului de la Phenian şi că acest gest merită salutat. Cu toate acestea, oficialul nipon a atras atenţia că regimul de la Phenian reprezintă încă o mare ameninţare.
”Dezvoltarea balistică şi nucleară reprezintă o ameninţare fără precedent, iminentă şi gravă la adresa păcii şi securităţii regionale, inclusiv a Japoniei. Nu s-a schimbat faptul că Japonia, SUA şi Coreea de Sud cooperează pentru a presa Coreea de Nord să-şi schimbe politicile”, a declarat Suga.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a precizat că, după o scurtă pauză de masă, discuţiile dintre cele două state s-au reluat în ”Casa Păcii”, situată în apropierea zonei demilitarizate.

Discuţii la nivel înalt, reluate după doi ani de zile

Reprezentanţi ai Phenianului si Seulului se vor întâlni, marţi, pentru a relua discuţiile la nivel înalt, întrerupte în urmă cu doi ani şi pentru a stabili dacă statul nord-coreean va participa la Jocurile Olimpice de anul acesta, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa.

Întrevederea, care va avea loc între zece reprezentanţia ai celor două Corei, va începe la ora locală 10.00, în localitatea Panmunjon, aflată la frontiera dntre cele două state, unde a semnat armistiţiul din 1953.

Coreea de Sud a declarat recent că speră ca această întâlnire să ajute la îmbunătăţirea relaţiilor, deteriorate în urma refuzului Phenianului de a renunţa la testarea rachetelor balistice şi a altor arme nucleare.

Cho Myoung-Gyon, ministrul pentru Reunificare şi şeful delegaţiei trimise de Seul, a declarat că unele dintre subiectele discutate în cadrul întâlnirii vor fi Jocurile Olimpice, detensionarea relaţiilor şi reunirea familiilor destrămate în urma Războiului Coreean, izbucnit în 1950.

Delegaţia Coreei de Nord va fi condusă de Ri Son-Gwon, şeful agenţiei pentru afaceri inter-coreene.

Unii experţi sunt de părere că prin iniţiativa de a relua dialogul, liderul suprem nord-coreean, Kim Jong-Un, îşi doreşte ă îndepărteze Coreea de Sud de Statele Unite.

În mesajul său de Anul Nou, Kim Jong Un s-a oferit să trimită o delegaţie la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud şi a declarat că speră ca acest eveniment să fie un "succes".

sursa: Mediafax

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img