marți, 16 aprilie, 2024

Coronavirus și femeile gravide: care sunt riscurile în timpul sarcinii

Distribuie:

Publicat:

Coronavirusul și femeile gravide. Deoarece numărul persoanelor infectate continuă să crească, care sunt riscurile pentru gravide? Cum să te protejezi? Răspunsuri, aici!

Epidemia de coronavirus continuă să crească în întreaga lume, inclusiv în Romania. Cei mai vulnerabili, după criteriile de vârstă, starea de sănătate, sunt cei care supraviețuiesc cel mai puțin. Dar ce zici de riscurile din timpul sarcinii? Ministerul Sănătății nu a emis încă instrucțiuni specifice pe acest subiect.

Coronavirus și femeile gravide

„Nu există date științifice convingătoare”, spune profesorul Deruelle, ginecolog și secretar general al CNGOF (Colegiul Național al Ginecologilor și Obstetricienilor din Franța). „Deocamdată ne bazăm pe o publicație științifică, care este destul de liniștitoare.”

„Primele informații despre impactul coronavirusului la femeile gravide și a fătului sunt liniștitoare”, confirmă Ministerul Sănătății din Franta. Chiar și așa, „femeile însărcinate sunt în general subiecți fragili care necesită o atenție deosebită”. Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică a clasificat femeile însărcinate din trimestrul 3 ca persoane cu risc.

Femeile însărcinate sunt mai expuse riscului?

„Spre deosebire de gripa care este asociată cu o rată mai mare a mortalității în timpul sarcinii, femeile gravide infectate cu coronavirus nu sunt expuse riscului de complicații grave”, explică profesorul Deruelle. Trebuie totuși nuanțat. „Cu toate acestea, să fii gravidă este un factor de risc comparativ cu această suferință respiratorie”, explică medicul ginecolog.

Coronavirus și femeile gravide. Există un risc de transmitere de la mamă la fat, în utero?

„Este un virus care, din câte știu eu, nu are transmisie materno-fetală și care, în plus, nu este teratogen, spre deosebire de alți viruși”, spune acelasi medic.

Principala problemă care ar putea apărea, potrivit lui Philippe Deruelle, este aceea a separării dintre copil și mamă. În recomandările CNGOF (Colegiul Național de Ginecologi și Obstetricieni francezi) cu privire la naștere, se recomandă separarea mamei de copilul ei în caz de infecție maternă. O alegere care nu este neapărat justificată, în timp ce infecțiile la copii nu sunt mai grave decât la adulți. „Dacă numărul de cazuri se schimbă, aceasta va pune, evident, probleme practice, dar și etice.”

Totusi, gesturile de barieră sunt esențiale pentru a evita contaminarea. Este important să vă spălați mâinile în mod regulat, să vă acoperiți gura și nasul atunci când tusiți sau strănutati, să păstrați o distanță sigură fata de persoanele care pot fi afectate sau care provin din zone cu risc, să utilizați servetele pentru o singură utilizare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img