marți, 16 aprilie, 2024

Coronavirusul supravietuieste pe suprafete: sfaturi pentru manipularea banilor, alimentelor si multe altele

Distribuie:

Publicat:

Coronavirusul supraviețuiește pe suprafețe! Ca și celelalte 200 de virusuri respiratorii pe care le cunoaștem, sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), noul coronavirus, infectează celulele căilor respiratorii noastre.
Aceasta provoacă o serie de semne și simptome sau nu. Se poate răspândi cu ușurință de la persoană la persoană și sta în aer și pe suprafețe.

Virusii nu se reproduc decât în ​​interiorul unei celule vii – în afara celulei, sunt pe o cale de a ne infecta sau de a muri. Cât timp un virus supraviețuiește în afara unei celule variază.

Cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2 rămâne infecțios în picăturile aeriene timp de cel puțin trei ore. Aceasta nu înseamnă că oamenii infectați produc suficient virus printr-o tuse pentru a infecta o altă persoană, dar este posibil.

Credem că virusul se răspândește și prin atingere. Suprafețe dure, strălucitoare, cum ar fi plasticul, oțelul inoxidabil și sticla pot susține virusul infecțios, expulzat în picături, până la 72 de ore. Dar virusul se degradează rapid în această perioadă. Pe suprafețe fibroase și absorbante, cum ar fi carton, hârtie, țesătură și hessian, acesta devine inactiv mai rapid.

Coronavirusul supraviețuiește pe suprafețe. Cum putem reduce riscul de a-l lua de pe suprafețe și obiecte?

Suprafețele atinse frecvent sunt peste tot în jurul nostru. Bănci, balustrade, mânere de uși – sunt în casele noastre, în drum spre muncă, școală, magazin și orice altă destinație. Există riscul de a contamina aceste suprafețe dacă le atingem cu degetele încărcate de virus și riscul de a contracta virusul de pe astfel de suprafețe.

Gândește-te la mâinile tale ca la un inamic. Spălați-le bine și mult mai des decât de obicei. Între spălarea mâinilor, evitați să atingeți în mod constant mucoasele care duc la căile respiratorii. Practic, încercați să nu vă frecați ochii, să atingeți nasul, buzele și gura.

Luând măsuri de precauție prin acțiuni mici

Deja vedem inițiative inginerești pentru a ajuta la combaterea răspândirii virusului. În Sydney, trecerile de pietoni au fost automatizate, astfel încât oamenii să poată evita să atingă butoanele.

Pentru a încetini răspândirea SARS-CoV-2, se presupune că tot ceea ce se află în afara casei tale este potențial contaminat și acționează în consecință. Așadar, nu vă atingeți fața, igienizați frecvent suprafetele și spălați-vă mâinile și curățați-vă telefonul des.

În timp ce este mai bine să rămâneți acasă, țineți cont de aceste sfaturi dacă trebuie să părăsiți casa.

Coronavirusul supraviețuiește pe suprafețe. Daca mergi la cumparaturi

Cumpărăturile de alimente necesită atingere de suprafețe și obiecte, inclusiv cărucioare și coșuri. Uneori șervețelele sanitare sau antibacteriene sunt disponibile la intrarea în magazin – dar de multe ori nu sunt, așa că aduceți-le dvs. (dacă puteți obține unele). Probabil nu contează ce tip de geantă folosești, dar ai un plan pentru a evita cum să aduci virusul în casă.

Efectuarea plăților

Cardurile și numerarul ar putea transfera virusul pe mâinile tale. Acestea fiind spuse, plata cu cardul este probabil un risc mai mic, deoarece rețineți cardul și nu trebuie să atingeți alte persoane. Dar, dacă este posibil, transferurile bancare fără contact ar prezenta cel mai mic risc.

Coronavirusul supraviețuiește pe suprafețe. Manipularea și consumul de alimente proaspete și conserve

SARS-CoV-2 este inactivat la temperaturi cu mult sub cele necesare în procesul de conservare a alimentelor, astfel încât alimentele din conserve sunt lipsite de risc. Pentru alimentele proaspăt ambalate, riscul depinde de faptul că persoana care face ambalajul a fost bolnavă sau nu. Dacă vă preocupă, alegeți alimente care pot fi gătite, curățate sau spălate în apă și clătiți bine.

Stim că apa și săpunul ar trebui să inactiveze SARS-CoV-2 de pe produsele alimentare: dacă decideți să spălați orice aliment cu săpun, asigurați-vă că este eliminat tot săpunul.

Livrări

Când transportati mâncare, evitați recipientele de plastic și folosiți mai multe materiale fibroase, cum ar fi carton, hârtie și țesătură pentru ambalare. Cercetătorii nu au găsit SARS-CoV-2 infecțioase pe carton, după 24 de ore. De asemenea, evitați apropierea de persoanele care livrează și optați pentru livrarea fără contact ori de câte ori puteți.

Coronavirusul supraviețuiește pe suprafețe. Calmat și calculat

Este important să fiți calm, realist și să nu vă concentrați pe evenimente sau acțiuni individuale odată ce ieșiți în afară. Nu poți da socoteală pentru toate.

De asemenea, este important să vă păstrați casa curată. Puteți utiliza soluții de albire diluate, detergenți sau soluții de alcool pe suprafețe.

Pentru obiectele greu de curățat, soarele poate fi valoros. Lasă-ți pantofii afară, cu tălpile în sus, la soare. Coronavirusurile încep să se degradeze rapid la temperaturi mai mari de 56 de grade Celsius și în lumina directă UV.

În cele din urmă, cele mai bune modalități de a evita infecția cu SARS-CoV-2 sunt cele primitive – igienizați-vă mâinile și stați departe de ceilalți. Distanțarea fizică rămâne cea mai eficientă măsură pentru a încetini evoluția acestei pandemii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img