miercuri, 24 aprilie, 2024

Covid-19: Videoclipul viral care recomanda spalarea fructelor si legumelor cu sapun. Iata de ce este o idee proasta! – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Videoclipul care recomandă spălarea fructelor și legumelor cu săpun. În ciuda a ceea ce sugerează un medic într-un videoclip viral, nu este o idee bună să speli fructele și legumele cu săpun și apă, chiar și în timpul pandemiei COVID-19, cred oamenii de știință, potrivit Live Science.

„Știm de 60 de ani că există probleme de toxicitate în ceea ce privește folosirea de săpunuri in gospodărie”, a declarat pentru Live Science Benjamin Chapman, profesor și specialist în siguranța alimentelor la North Carolina State University. „A consuma săpun in mâncare poate duce la greață, la probleme de stomac. Nu este un compus cu care stomacul nostru este într-adevăr construit pentru a-i face față.”

În schimb, oamenii ar trebui să spele produsele așa cum ar face-o în mod normal, cu apă rece, a spus Chapman.

Dr. Jeffrey VanWingen, care lucrează ca medic de familie în Grand Rapids, Michigan, a postat videoclipul pe YouTube pe 24 martie. De atunci, a fost văzut de aproximativ 16,5 milioane de ori.

„Am simțit o urgență să le spun oamenilor că, în ciuda ordinului de ședere la domiciliu, trebuie să avem grija atunci când ieșim”, a spus VanWingen pentru Live Science. „Aceasta este într-adevăr cea mai importantă piesă a mesajului: dacă nu trebuie să ieșiți, nu. Dar dacă trebuie, pentru a obține mâncare, faceți asta cu precauție.”

Videoclipul care recomandă spălarea fructelor și legumelor cu săpun

În videoclip, îi sfătuiește pe oameni să petreacă cât mai puțin timp în magazinul alimentar, să șteargă coșurile de cumpărături cu dezinfectant și să facă cumpărături pentru cei trecuti de 60 de ani, deoarece ar putea avea un risc mai mare de îmbolnăvire severă din COVID-19.

Dar alte sfaturi pe care le oferă VanWingen sunt mai puțin solide din punct de vedere științific. De exemplu, VanWingen recomandă oamenilor să păstreze alimentele noi într-un garaj sau pridvor pentru cel puțin trei zile, dacă este posibil. Apoi, VanWingen sugerează ca pungile cumpărate din magazin să fie dezinfectate sau aruncate.

Un studiu recent realizat în New England Journal of Medicine a sugerat că virusul ar putea rămâne pe carton timp de 24 de ore și plastic și oțel inoxidabil timp de 72 de ore, deși concentrația totală a scăzut semnificativ până la acel moment. Dar practica de punere în carantină și apoi igienizarea recipientelor alimentare înainte de a le pune la frigider sau cămară nu este necesară, a spus Chapman.

„Nu avem nicio dovadă că alimentele sau ambalajele alimentare sunt vehicule de transmisie pentru coronavirus”, a spus Chapman.

Videoclipul care recomandă spălarea fructelor și legumelor cu săpun

În ceea ce privește sugestia de dezinfectare a lui VanWingen, „nu se bazează pe nicio știință”, a spus Chapman. O modalitate mai bună de a gestiona noile alimente este să le îndepărtați și apoi să vă spălați pe mâini cu apă și săpun, sau să folosiți produse de igienizare pentru mâini, a spus Chapman. „Nu înseamnă că spălarea mâinilor este magică, dar este la fel de eficientă, sugerează el.”

Curățarea mâinilor este esențială, a declarat Donald Schaffner, specialist în știința alimentelor și profesor distins la Rutgers University din New Jersey. Ar trebui să vă curățați mâinile după întoarcerea din magazin. „Și dacă vă simțiți încă îngrijorați după ce ați pus toate alimentele la distanță, spălați-vă pe mâini. De asemenea, curățați-vă mâinile înainte de a pregăti o masă și înainte de a mânca.

„Știi ce? Asta a fost un sfat bun chiar înainte de pandemie”, a spus Schaffner. „Și va fi un sfat bun și după pandemie.”

În ceea ce privește persoanele preocupate de ambalajele alimentare care conțin virusul, după cum a spus Chapman pentru Live Science într-un interviu anterior, în teorie, coronavirusurile nu supraviețuiesc bine în stomacul foarte acid.

Produse de clătire

În videoclip, VanWingen sugerează înmuierea în apă cu săpun și apoi spălarea cu săpun timp de 20 de secunde. Dar acest lucru ar putea duce la probleme de sănătate, cum ar fi iritarea gastrointestinală ușoară cu greață, vărsături, diaree și dureri abdominale. Asta pentru că produsele sunt poroase, deci pot absorbi săpunul, a spus Chapman.

Deși nu este menționat în videoclip, internetul este răspândit cu alte sfaturi neștiințifice, cum ar fi utilizarea unei soluții diluante de înălbitor, suc de lămâie sau oțet pentru a spăla produsele în timpul focarului COVID-19. Din nou, nu există dovezi științifice care să ateste vreuna dintre aceste manipulari, a spus Chapman. În plus, ingerarea înălbitorului este periculoasă, a spus el.

În schimb, „clătiți fructele și legumele proaspete cu apă rece curgătoare”, a spus Chapman. „Acest lucru poate elimina 90 până la 99% din ceea ce există pe ele.”

Cu toate acestea, oamenii de știință au fost de acord cu VanWingen cu privire la un punct important.

„Cel mai mare risc al dvs. de la alimente și coronavirus este timpul pe care îl petreceți în magazinul alimentar în jurul persoanelor care au coronavirus și au simptome sau persoane asimptomatice care se află în magazinul alimentar”, a spus Schaffner. „Acesta este marele risc”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img