sâmbătă, 20 aprilie, 2024

CPECA Vaslui :ZIUA NATIONALA FARA TUTUN – 16 NOIEMBRIE 2017

Distribuie:

Publicat:

Ziua Nationala fara Tutun este marcata, in fiecare an, in a treia joi din luna noiembrie, printr-o initiativa menita a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.

Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, foloseste acest prilej pentru a derula activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar, familial si in comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, ANA sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care, si in acest an, se vor implementa, la nivelul national, activitati de sensibilizare si informare a populatiei cu privire la efectele asociate fumatului.

In acest an, mesajul este cel promovat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sanatate asociate consumului de tutun, avand ca tema “Tutunul, o amenintare globala in calea dezvoltarii”.

Campania din acest an se axeaza pe amenintarile industriei tutunului in calea dezvoltarii tuturor tarilor, incluzand sanatatea si bunastarea economica a propriilor cetateni.
***
Conform rezultatelor studiilor in domeniu, au reiesit urmatoarele date privind fumatul produselor din tutun:

• La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumatori, expusi fumatului pasiv. Estimarea este ca, pana in 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese in fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi inregistrate in tarile slab dezvoltate.

• Prevalenta fumatorilor in Romania este de 27% (un procent peste media UE).
• Pentru jumatate din fumatori cu varsta peste 45 de ani sunt inregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.

• Desi consumul de tutun in randul adolescentilor din Romania s-a inscris pe o linie descendenta incepand din 2003, in 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinta: consumul de tutun de-a lungul vietii – 51,7% fata de 45,6% la nivel european, consumul de tutun in ultimele 30 zile – 30,1% fata de 21,4% si consumul de tutun zilnic in ultimele 30 zile – 19,7% fata de 12,4%. Totodata, se observa valori mai mari ale consumului de tutun in randul baietilor, comparativ cu cele inregistrate in randul fetelor, insa pentru ambele sexe, adolescentii din Romania se situeaza peste valorile medii europene.

• Bolile care determina cea mai mare mortalitate in Romania sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (in special cel pulmonar, in crestere la sexul feminin) si bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

In judetul Vaslui, Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui organizeaza in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui o serie de activitati privind marcarea Zilei Nationale fara Tutun. In data de 15.11.2017 se va desfasura o activitate la sediul Palatului Copiilor Vaslui. In data de 16.11.2017 va avea loc o activitate de informare, educare si constientizare la Liceul Tehnologic Ion Mincu Vaslui iar pe data de 17.11.2017 se va desfasura o activitate de prevenire a consumului de tutun la Liceul cu Program Sportiv Vaslui.

Coordonator CPECA Vaslui
Cobzaru Valerica

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img