sâmbătă, 20 aprilie, 2024

CRISTOIU:… Klaus Iohannis decit daca vrea sa fie suspendat…

Distribuie:

Publicat:

Ion Cristoiu a declarat pe blog-ul sau ca Dragnea si Tariceanu vor avea o singura varianta daca Iohannis va respinge si solutia Sorin Grindeanu: suspendarea presedintelui! “Daca Klaus Iohannis il respinge si pe Sorin Grindeanu, inseamna ca vrea sa fie suspendat cu orice pret. Si daca omul vrea asta, PSD si ALDE n-au incotro. Trebuie sa-i faca pe plac!”, a scris celebrul jurnalist.
 

“Nu stiu cum va primi Klaus Iohannis noua propunere de premier facuta de PSD si ALDE. Ca sa dau un raspuns cit de cit competent, ar trebui sa fiu psihiatru, singurul de meserie in stare sa-l explice pe cel de la Cotroceni. Sigur e ca aceasta noua propunere nu poate fi respinsa de Klaus Iohannis decit daca vrea sa fie suspendat. Suspendarea ar fi un dezastru pentru Romania. Peste noapte, o tara stabila, singura din zona care e stabila in orientarea pro-occidentala, ar fi aruncata intr-o Criza politica de proportii fara alt motiv ca la Cotroceni e unul care vrea sa se sinucida, dar nu singur, sau cel putin impreuna cu nevasta-sa, ci impreuna cu o tara. In aceste conditii, refuzul ar fi sinonim cu tradarea de tara. Sau ca sa fim mai blinzi, cu paranoia care necesita spitalizare.
 

PSD a intrunit toate conditiile pentru ca noua propunere sa sa nu poata fi respinsa fara riscul ca romanii sa cheme Salvarea pentru a-l duce pe Klaus Iohannis direct la balamuc. Mai intii pentru ca respingerea ar insemna o noua incalcare a Constitutiei. Litera si spiritul Constitutiei sint clare in ce priveste rolul presedintelui in desemnarea premierului. Asemenea monarhului din interbelic, presedintele pipaie majoritatile. Asa se explica formularea, dupa consultari cu partidele politice. Se presupune ca partidele ii ofera presedintelui date despre posibilitatea de a forma majoritati prin aliante. Daca sint posibile doua majoritati, presedintele cumpaneste care dintre ele e mai puternica, ba chiar si care dintre ele ar fi mai corespunzatoare momentului. La consultarile de la Cotroceni s-a vazut clar ca doar PSD si ALDE pot face majoritatea. E drept, PMP l-a propus pe Eugen Tomac, dar nici Traian Basescu, autorul propunerii, nu s-a gindit o clipa ca s-ar putea face o majoritate in jurul PMP.

Din punctul de vedere al majoritatii, jocul e inchis. Desigur, cine vrea sa se joace de a tara, poate propune si un premier al unui guvern minoritar, mizind pe teama parlamentarilor de a vota impotriva. Numai ca un guvern minoritar de Dreapta, impus de Klaus Iohannis impotriva vointei populare exprimate prin vot, ar fi incapabil sa guverneze cu minima eficienta. Dupa experimentul nefast numit guvernul tehnocrat ar veni experimentul criminal al guvernului minoritar prezidential. Prin urmare, contrar manipularilor din presa prezidentiala, presedintele n-are prerogativa de a respinge propunerea coalitiei majoritare decit daca poate convinge opinia publica de faptul ca o astfel de propunere e dezastruoasa pentru tara. Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh fara nici o explicatie. Faptul ca Divizia Presa s-a grabit sa publice date compromitatoare despre fratii sotului, date primite, evident, de la Servicii, nu justifica decizia lui Klaus Iohannis, mai ales ca acesta nici macar n-a invocat materialele din presa. De precizat ca presedintele a declarat ca cere o noua nominalizare de la PSD si ALDE. Asta inseamna recunoasterea dreptului noii majoirtati de a propune premierul. Credinta posibila ca are dreptul sa impuna coalitiei cistigatoare premierul pe care-l vor muschii sai e aberanta si tine, repet, de patologie.

Indiferent de ce se spune despre Sorin Grindeanu, spre deosebire de Sevil Shhaideh, el a fost votat de CExN. Datele il arata ca un lider PSD cu acte-n regula. Nu stiu daca in numirea lui a contat elementele de CV legate de SRI. Eu cred ca a contat faptul ca e o propunere a partidului si nu a lui Liviu Dragnea. Din acest punct de vedere e mai mult decit izbitoare diferenta dintre cele doua desemnari. Prima a parut drept propunerea unui om. A doua e propunerea PSD si ALDE prin cele doua organisme colective de conducere.

Respingerea acestei propuneri ar insemna asumarea de catre Klaus iohannis a unui razboi cu doua partide. Dar nu numai atit. Respingerea ar pune cu spatele la zid doua partide care detin in Parlament o majoritate zdrobitoare. Respingerea celei de a doua propuneri, propunere facuta de organismele colective de conducere ale celor doua partide, ar pune pe Klaus Iohannis in razboi nu doar cu electoratul PSD, dar si cu intreaga tara. Ar insemna ca Klaus Iohannis e un agent provocator al unei puteri straine. Pentru ca respingerea ar duce automat la suspendare.
 

Pe Liviu Dragnea si pe Calin Popescu Tariceanu i-ar obliga la suspendare insasi viata. Daca n-ar face-o, s-ar ridica impotriva lor chiar cei care le-au dat votul. O suspendare acum ar insemna o criza politica dezastruoasa pentru Romania. Si asa respingerea primei nominalizari a fost prezentata de presa internationala drept o Criza politica. RAI News, post pe care-l urmaresc in calatoria din Sicilia, a acordat un spatiu insemnat refuzului prezidential ca expresie a unui eveniment grav in Romania. Respingerea celei de a doua propuneri ar insemna ca Klaus Iohannis chiar vrea sa fie suspendat. Si daca vrea sa fie suspendat, PSD si ALDE risca sa se sinucida facind o a treia propunere. Cine le garanteaza ca Klaus Iohannis, decis sa se sinucida politic si sa ia cu el si tara, nu va respinge toate propunerile PSD-ALDE?

In concluzie. Daca Klaus Iohannis respinge si aceasta propunere, PSD si ALDE sint obligate sa declanseze suspendarea. Altfel, tot ce-au cistigat la scrutinul din decembrie se va duce dracului. E greu sa ne imaginam situatie mai absurda. Klaus Iohannis vrea sa fie suspendat cu orice pret. Iar PSD si ALDE, sa faca orice numai sa nu-l suspende.

De fapt, daca ne gindim ca refuzul celei de a doua propuneri ar insemna declansarea unei crize politice devastatoare pentru interesul national, o criza provocata numai si numai de un iresponsabil, mult mai nimerita ar fi punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis pentru tradare nationala. Asta daca nu s-ar cuveni sa fie pus in camasa de forta!”, a scris Ion Cristoiu pe blog-ul sau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img