vineri, 29 martie, 2024

Criza cu Rusia pune in pericol viitorul Consiliului Europei

Distribuie:

Publicat:

Viitorul Consiliului Europei este pus în joc de criza persistentă cu Rusia, care boicotează Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a declarat luni preşedinta acesteia, Liliane Maury Pasquier, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

"Este în joc viitorul organizaţiei, şi este responsabilitatea noastră să găsim o soluţie", a declarat deputata elveţiană, reconfirmată la preşedinţia APCE, în deschiderea primei sesiuni plenare a anului la Strasbourg.

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma, a votat joi pentru a nu-şi trimite delegaţie la APCE, organ de deliberare ce reuneşte peste 300 de parlamentari din 47 de ţări membre ale Consiliului Europei.

În paralel, Moscova a prelungit îngheţarea a peste 30 de milioane de euro reprezentând contribuţia anuală a Rusiei la bugetul organizaţiei, care îşi are sediul la Strasbourg.

"Luna iunie este limita noastră. Dacă nu va exista o soluţie în iunie, există o mare posibilitate ca noi să părăsim Consiliul Europei", a declarat presei Ivan Soltanovski, reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul Europei.

Ca răspuns la anexarea Crimeii în 2014, APCE i-a privat pe parlamentarii ruşi de dreptul de vot. Moscova a răspuns prin decizia de a nu mai trimite parlamentari la APCE şi de a bloca, din iunie 2017, plata cotizaţiei sale la bugetul Consiliului Europei.

"O situaţie în care un stat membru, Federaţia Rusă, nu este reprezentat în Adunarea Parlamentară dar participă la alte organisme este contraproductivă şi afectează impactul nostru ca apărător al drepturilor omului şi al democraţiei pe întreg continentul", a spus Liliane Maury Pasquier.

Anul 2019 pare unul critic pentru a găsi o rezolvare la această criză, deoarece în primul rând noul secretar general, care îl va înlocui pe norvegianul Thorbjorn Jagland, urmează să fie ales de APCE în iunie. De asemenea, regulile Consiliului Europei prevăd că un stat membru care nu îşi plăteşte contribuţia timp de doi ani poate fi, teoretic, exclus din organizaţie.

"Dacă drepturile noastre vor fi restabilite, ne vom plăti datoriile imediat", a dat asigurări Ivan Soltanovski, adăugând că pentru moment nu vede niciun efort al APCE pentru rezolvarea problemei.

O ieşire a Rusiei din Consiliul Europei ar fi o premieră şi i-ar priva pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), instituţia juridică a Consiliului.

În ultimii ani, CEDO a pronunţat numeroase decizii care au condamnat Rusia şi care i-au ordonat să plătească importante compensaţii unor opozanţi şi militanţi ai drepturilor omului, cum ar fi opozantul Aleksei Navalnîi sau grupul contestatar Pussy Riot.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img