vineri, 29 martie, 2024

CRUCE NEAGRA in calendarul ortodox-joi,6 octombrie

Distribuie:

Publicat:

Sfantul Apostol Toma este pomenit in calendarul crestin ortodox la 6 octombrie. Sfantul Toma a fost unul din cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea. Credinciosii il cunosc mai bine dupa porecla pe care a primit-o – „Toma-Necredinciosul” sau „Toma-Dydimus (Toma-Geamanul)”. Conform unor scrieri Toma s-ar trage din orasul grec Didyma (orasul Didim de astazi, de pe teritoriul Turciei). Conform altor scrieri, acesta ar fi fost frate cu Iisus. Daca ar fi fost asa, atunci el ar fi fost Iuda-Toma sau, mai bine zis, unul din cei patru copii ai lui Iosif.

Totusi, conform Sfintei Scripturi Apostolul Toma s-a nascut in orasul gaileean Pansada si de meserie era pescar. La auzul vestii ca Iisus Hristos este Mantuitorul nostru a decis sa lase totul in urma si sa il urmeze pe Hristos. Porecla sa de „Toma-Necredinciosul” i se trage de la faptul ca acesta nu a crezut relatarile ucenicilor despre Invierea lui Iisus. In calatoriile sale propovaduind Invierea Domnului infiinteaza si mai multe Biserici Crestine in Palestina, Mesopotamia, Etiopia, India si Partia. Pe cand propovaduia cuvantul lui Hristos in India reuseste sa ii converteasca pe sotia guvernatorului din Melipur (din sudul Indiei) si pe fiul acestuia. Guvernatorul, maniat, ordona ca Toma sa fie intemnitat si torturat. Sfarseste prin a fi strapuns de sulite dupa care Domnul il ia la el in Ceruri. Cateva din moastele Sfantului Apostol Toma se afla in India, Ungaria si la Muntele Athos.

De unde vine numele de Toma Necredinciosul

Sfantul Toma. In prima zi a Sfintelor Pasti, seara, s-a aratat Iisus Hristos inviat ucenicilor sa, ascunsi de frica iudeilor, intr-o camera incuiata din Ierusalim, si le-a spus: „Pace voua!“.

Dupa ce i-a linistit, le-a aratat mainile si coasta strapunse de sulite. „Precum m-a trimis pe mine tatal, asa va trimit si eu pe voi“. Prin aceste cuvinte Domnul a trimis pe Apostoli la propovaduire, avand misiunea sa vesteasca Evanghelia mantuirii la toate neamurile pamantului.

Sfantul Toma. Numai apostolul Toma nu era de fata cu ceilalti apostoli cand s-a aratat domnul. Si cand i-au spus toti: „Am vazut pe Domnul!“ el nici nu s-a bucurat, nici n-a voit sa creada. Dupa opt zile, adica in duminica a doua dupa Inviere, iarasi s-a aratat Iisus Hristos ucenicilor sai, trecand prin usile incuiate. Atunci era si Toma de fata. Dupa ce le-a zis din nou: „Pace voua!“ a spus cu mustrare pentru Toma: „Adu-ti degetul tau incoace si vezi mainile mele, si adu-ti mana ta si o pune in coasta mea“. Doar dupa ce Toma a pipait si a vazut ranile domnului a strigat cu smerenie si credinta: „Domnul meu si Dumnezeul meu!“ Mantuitorul insa l-a mustrat pentru putina lui credinta, zicand: „Pentru ca m-ai vazut, Tomo, ai crezut? Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!“

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img