marți, 19 martie, 2024

Cu folosim dafinul pentru intarirea sanatatii

Distribuie:

Publicat:

Dafinul (Laurus Nobilis L.), cunoscut  si sub denumirea de laur, este un arbore permanent verde ce este cultivat în multe tari cu clima calda, în special în tarile mediteraneene. Acesta este utilizat ca planta ornamentala, condiment si în scop medicinal.

În scop medicinal se utilizeaza în general extractul si uleiul esential, însa pot fi utilizate si frunzele uscate. Produsele obtinute din dafin sunt în general utilizate pentru stimularea secretiei biliare, balonare, dureri articulare, matreata, furunculi, scaderea colesterolului, trigliceridelor, glicemiei etc.

Efectele consumului de produse obtinute din dafin

Foile de dafin, uleiul esential si extractele au mai multe efecte benefice. Totusi, multe efecte au fost descoperite în cadrul studiilor efectuate in vitro si pe animale, putine studii fiind efectuate pe oameni. Astfel, majoritatea efectelor prezentate mai jos nu sunt dovedite si în cazul oamenilor, fiind nevoie de studii suplimentare. Totusi, este clar ca daca includeti foile de dafin în alimentatia dumneavoastra nu aveti de pierdut ci doar de castigat.

În ceea ce priveste extractele si uleiul, efectele nu au fost studiate suficient pe oameni si astfel trebuie sa asteptati pana apar studii efectuate si pe oameni pentru a fi siguri ca au efect. Cele mai multe studii s-au concentrat pe activitatea antioxidanta a dafinului si pe cea antimicrobiana. Acestea au aratat ca dafinul este bogat în compusi antioxidanti, dar si în substante antimicrobiene, putand inhiba multe tipuri de microorganisme. Activitatea antimicrobiana este relevanta în principal pentru industria alimentara pentru ca dafinul poate inhiba dezvoltarea microorganismelor ce altereaza alimentele si astfel ar putea înlocui conservantii artificiali (nitriti, nitrati etc.). Un studiu efectuat pe animale a aratat ca foile de dafin pot diminua nivelul de colesterol LDL, trigliceride, glucoza si poate creste nivelul de colesterol HDL.

De asemenea, consumul de foi de dafin a avut efect hepatoprotector. Efectele au fost obtinute utilizand un raport de un gram de foi uscate de dafin la un kilogram de alimente. Alte efecte ale produselor din dafin (ulei, extract, foi) sunt: antiinflamator, anticancerigen, inhibitor al α-glucozidazei, cicatrizant si cele de la începutul articolului. Totusi, pentru aceste efecte dovezile sunt limitate (în special în ceea ce priveste efectele anticancerigene).

Trucuri de folosire a frunzelor de dafin pentru sanatate

Efecte adverse, contraindicatii si interactiuni

În cantitatea utilizata în alimente foile de dafin sunt sigure pentru majoritatea persoanelor.

Foile de dafin macinate, utilizate în scop medicinal, sunt relativ sigure daca sunt utilizate o perioada scurta.

Nu consumati frunze întregi pentru ca acestea nu se digera si pot produce diferite probleme la nivelul sistemului gastrointestinal.

Nu se cunosc efectele produselor din dafin în timpul sarcinii si alaptarii si este recomandat sa le evitati în aceste perioade.

Aceste produse pot reduce nivelul de glucoza din sange si astfel diabeticii trebuie sa monitorizeze atent nivelul acesteia.

Nu consumati produse din dafin cu cel putin doua saptamani înainte de o interventie chirurgicala.

Nu consumati în scop terapeutic produse din dafin împreuna cu analgezice sau somnifere pentru ca pot amplifica efectele acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img