vineri, 29 martie, 2024

Cu intoleranta la gluten nu e de glumit!

Distribuie:

Publicat:

Glutenul din anumite cereale poate sa cauzeze adevarate probleme persoanelor care sufera de boala celiaca. Descopera cateva simptome neobisnuite, cauzate de intoleranta la gluten.

Intoleranta la gluten si boala celiaca apar atunci cand organismul nu poate sa tolereze glutenul. Acest lucru impiedica absorbtia efcicienta a substantelor nutritive si perturba buna functionare a sistemului digestiv. Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, orz, dar se poate ascunde si in produse precum branza cu mucegai albastru, sosul de soia, cafeaua cu diverse arome, bere sau orice produse de panificatie.

Site-ul Ideaspots a facut o lista cu simptomele pe care poate pana acum le ignorai, dar care pot sa ascunda o intoleranta la gluten. Iata asadar care sunt acestea si vezi daca te confrunti cu ele!

1. Dureri puternice de stomac

Nu vorbim despre un usor disconfort digestiv, ci de dureri puternice de stomac care este posibil sa apara de fiecare data dupa ce ai consumat la masa produse care contin gluten. Daca ai constatat acest lucru este de preferat sa te adresezi unui medic gastroenterolog pentru a face mai multe investigatii.

2. Ameteli si senzatie de lesin

Daca ai frecvent ameteli si stari de lesin este foarte posibil ca ele sa fie provocate de o intoleranta la gluten. De asemenea, senzatia de asa numita “ceata pe creier” este destul de des intalnita in cazul persoanelor sensibile la gluten. Acest lucru se intampla pentru ca glutenul poate sa cauzeze inflamatii la nivelul creierului, diminuand capacitatea de concentrare.

3. Schimbari bruste de dispozitie si stari depresive

Starile de anxietate, irascibilitate si suparare fara motiv sunt adesea constatate de persoanele care sufera de boala celiaca.

Glutenul perturba procesul de digestie si interfereaza cu absorbtia anumitor substante vitale cum ar fi vitaminele din complexul B, fierul, vitamina D, acizii grasi omega-3 si zincul. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru sanatatea creierului si imbunatatirea starii de spirit.

4. Migrene puternice

Acestea apar adesea la o jumatate de ora sau o ora dupa o masa care a inclus alimente cu gluten.

5. Senzatie accentuata de mancarime a pielii

Cand sistemul digestiv nu poate sa digere glutenul, este foarte posibil sa-si faca aparitia acea senzatie suparatoare de mancarime peste tot. Din cauza inflamatiilor care apar in corp, sistemul imunitar creeaza anticorpi pentru a le combate, insa tot acestia pot sa fie responsabili de acest efect de mancarime generat la nivelul pielii.

6. Oboseala permanenta

Starea permanenta de oboseala este adesea asociata cu intoleranta la gluten, sustin specialistii. Corpul este supus unui stres continuu de fiecare data cand consumi gluten, iar nivelul tau de energie este firesc sa fie unul foarte scazut in aceste conditii.

7. Intoleranta la lactoza are manifestari similare

Daca deja stii ca ai o problema cu lactoza pe care nu o digeri cum trebuie, sa stii ca este foarte posibil ca si glutenul sa fie o povara pentru sistemul tau digestiv. Cea mai buna solutie este sa testezi si sa notezi efectele dupa fiecare masa.

8. Dureri articulare

Glutenul poate sa genereze durere si aparitia inflamatiilor la nivelul articulatiilor.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img