marți, 19 martie, 2024

Cu siguranta este foarte practic sa tii in congelator ingredientele de care stii ca vei avea nevoie pentru a pregati mesele in zilele aglomerate, insa nu toate pot fi pastrate la o temperatura atat de scazuta. Conteaza foarte mult sa stii cum sa te folose

Distribuie:

Publicat:

Savantii de la Universitatea Cambridge au realizat cel mai amplu studiu care leaga diferentele sexuale de trasaturile autismului. Acestia au testat si au confirmat doua teorii psihologice: teoria empatizarii si a sistematizarii si teoria creierului masculin extrem al autismului. Lucrand cu compania de televiziune Channel 4, cercetatorii au testat peste jumatate de milion de oameni, inclusiv 36.000 de autisti. Rezultatele au fost publicat pe 12 noiembrie in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Teoria empatizarii si a sistematizarii prezice ca femeile, in medie, vor avea un scor mai mare la testele de empatie, abilitatea de a cunoaste gandurile si sentimentele altei persoane si de a raspunde la starea lor cu o emotie pe masura. In mod similar, prezice ca barbatii, in medie, vor avea un rezultat mai mare la testele de sistematizare, apanajul de a analiza sau construi sisteme bazate pe reguli, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

Teoria creierului masculin extrem prezice ca persoanele autiste, in general, vor avea o schimbare „masculinizata” in aceste dimensiuni: vor avea rezultate mai slabe la testele de empatie decat populatia generala si vor avea cel putin acelasi scor ca restul la testele de sistematizare. Desi ambele teorii au fost confirmate in studiile anterioare mai mici, noile descoperiri provin de la un esantion masiv de 671.606 persoane, dintre care 36.648 de persoane autiste. In acest nou studiu, cercetatorii au folosit 10 elemente de masura ale trasaturilor de empatie, sistematizare si autism.

Folosind aceste masuri, echipa a identificat ca in populatia normala, femeile, in medie, au obtinut un scor mai bun decat barbatii in cazul empatiei, iar barbatii au obtinut un scor mai bun la sistematizare si trasaturi autiste, comparativ cu femeile. In toate aceste masuri, scorurile persoanelor autiste erau „masculinizate”: rezultate mai slabe la empatie si mai bune la sistematizare. „Aceste diferente in sex in populatia normala sunt foarte clare. Ştim de la alte studii ca diferentele individuale in empatie si sistematizare sunt in parte genetice, in parte influentate de expunerea hormonala prenatala si in parte cauzate de expunerea la mediul inconjurator. Trebuie sa investigam proportia in care aceste diferente observate in sexe sunt datorate fiecarui dintre acesti factori si cum interactioneaza intre ei”, a precizat Varun Warrier, un membru al echipei de cercetare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img