vineri, 29 martie, 2024

CULINAR:5 retete care iti dau energie, satietate si se prepara in mai putin de 15 minute

Distribuie:

Publicat:

Stam ore in sir lipiti de scaunul de la birou, cu ochii in ecranul computerului, iar asta nu face decat sa ne altereze starea de sanatate. Potrivit specialistilor, riscul de diabet de tip 2 creste cu 90% la persoanele care stau pe scaun 8-12 ore pe zi, dar dezvolta si obiceiuri alimentare nesanatoase. Sa recunoastem, cand lucrezi la birou si nu ai prea mult timp liber, e mai convenabil sa comanzi cate ceva de mancare. Iar seara, cand ajungi acasa, nu-ti sta mintea la mancare sanatoasa. Exista totusi, solutii rapide, dar si sanatoase. Iata cateva preparate care iti dau energie, sunt satioase si se prepara in mai putin de un sfert de ora:

1. Supa de scortisoara.
Ingrediente: 200 g iaurt grecesc, jumatate de lingurita de scortisoara (pudra), o lingura de extract de stevie pudra.

Se amesteca ingredientele si obtinem o masa sanatoasa in doar doua minute. Iaurtul grecesc are o cantitate de proteine de doua ori mai mare decat alte tipuri de iaurturi. Mai contine si bacterii sanatoase, care ajuta digestia, dar si calciu pentru sanatatea oaselor. Proteinele confera satietate pe o perioada destul de indelungata de timp.

2. Briosa din ciocolata neagra.
Ingrediente: 2 linguri de cacao neagra, 2 linguri de albus de ou, 2 linguri de extract de stevie.

Se amesteca ingredientele si se pune compozitia intr-o forma de briosa, apoi se da la cuptorul incins in prealabil, pentru 2-3 minute.

Grasimile sanatoase din acestea ajuta buna functionare a creierului, iar proteina din albusul de ou fac din aceasta combinatie una foarte utila sanatatii. Fibrele ajuta la digestie si confera un nivel inalt de energie.

3. Omleta cu sos de rosii.
Ingrediente: 2 oua, 2 linguri de suc de rosii (de preferat facut in casa), ulei de masline, condiment picant (dupa gust).

Se pune uleiul la incins (nu este indicat sa folositi foarte mult ulei, ci doar cat sa ungeti tigaia), se adauga ouale batute. Cand omleta este gata, se adauga deasupra sosul de rosii si condiment, dupa gust.

Oul este o adevarata sursa de sanatate, datorita combinatiei dintre grasimile sanatoase din galbenus si proteinelor din albus. Sosul de rosii este plin de fibre si antioxidanti, dar si vitamina E si vitamina A – doi aliati ai imunitatii. Este o reteta rapida, dureaza pana la 3 minute.

4. Crema de fructe de padure.
Ingrediente: jumatate de ceasca de fructe de padure, jumatate de ceasca de iaurt grecesc integral, o lingura de extract de stevie.

Se taie fructele de padure in bucati mai mici si se amesteca cu iaurtul si cu stevia. Este o gustare sanatoasa care satisface gustul de dulce, dar confera si energie. Dureaza doar doua minute.

5. Somon cu spanac, pe turta de malai.
Ingrediente: doua linguri de mustar, o turta de malai, o bucata de somon afumat de 150 g, jumatate de ceasca de spanac, un sfert de lingura de usturoi pudra.

Se amesteca usturoiul cu mustarul si se intinde pe turta de malai. Se asaza somonul afumat si se ruleaza.

Avem nevoie de carbohidrati sanatosi, pentru ca organismul sa functioneze la cotele optime. Pe langa acestia, pe care ii luam din turta de malai, avem si o cantitate apreciabila de Omega 3 – un acid gras esential in combaterea bolilor cardiace si in reglarea tensiunii arteriale.

Usturoiul este si el un excelent sustinator al imunitatii, dar si un protector al sistemului digestiv, al metabolismului. Spanacul este abundent in fibre, fier, dar si alte minerale importante pentru o sanatate optima.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img