joi, 25 aprilie, 2024

„Cultura Cucuteni-Apogeul artei preistorice europene” ajunge la Barlad

Distribuie:

Publicat:

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cu, Complexul Muzeal Județean Neamț. Expoziția cuprinde 130 de vase și statuete aparținând Culturii Cucuteni. Artefactele spun povestea unei culturi uimitoare de acum aproape 7000 de ani, mai veche decât piramidele, și care a reprezentat apogeul artei preistorice. Pentru decorarea lor, artiștii neolitici au folosit trei culori, alb, negru și roșu, realizate cu pigmenți naturali care au rămas o enigmă pentru specialiști.

Cultura Cucuteni-Tripolie este una din cele mai timpurii civilizaţii din Europa, care s-a constituit cu câteva secole înainte de apariţia aşezărilor umane în Mesopotamia şi Egiptul Antic. Denumirea provine de la localităţile în preajma cărora au fost descoperite pentru prima dată vestigii ale acesteia (Cucuteni un sat din apropierea Iaşiului, România şi Tripolie – localitate din Ucraina).

Cultura Cucuteni, se întindea pe o suprafaţă de 350.000 kilometri pătraţi, iar pe teritoriul României era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi Basarabia. Populaţia avea o organizare protourbană, cu locuinţe mari, cu vetre interioare.

Invitatatul special este dr. Constantin Preoteasa de la Complexul Muzeal Județean Neamț.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 13 octombrie 2018, ora 11, la sediul muzeului din str. Republicii, nr. 235.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img