News Flash:

Cultura husenilor, o ruina!

14 Aprilie 2016
1140 Vizualizari | 0 Comentarii
Stim bine ce am auzit in campania electorala trecuta si preconizam deja ce vom auzi in campania electorala de peste doar doua saptamani.

Cultura! Cultura a facut si va face mereu obiectul campaniilor electorale frumoase si tot ea se risipeste precum varul de pe peretii Muzeului si Casei de Cultura, odata cu castigarea alegerilor.

De ani buni zace pe masa alesilor locali, proiectul Muzeului din Husi care este inchis pentru lucrari de consolidare si restaurare,dar care de fapt se degradeaza de la o zi la alta sub ochii locuitorilor ce asista cu regret la "prabusirea" lui caci si-ar fi dorit ca macar o data sa intre inauntrul sau.

Si chiar in situatia asta, pe masa reprezentantilor locali se regaseste activitatea stiintifica pentru anul 2015 a Muzeului Municipal.E viu!

"In cercetarea etnografica, din anul 2015, tema principala a fost "Ocupatii traditionale in zona Est Carpatica, cu privire speciala asupra Podisului Central Moldovenesc". Zona vizata a constituit-o cea delimitata de Valea Lohan, Valea Elan-Horincea, Valea Prutului, Depresiunea Husi si asezarile respective(...) Cercetarile etnografice si arheologice desfasurate in anul 2015 au dus la depistarea unor piese cu reale valori de patrimoniu care au dezvoltat colectiile Muzeului Husi. Printre acestea se regasesc: scoarte, prostiri, stergare, unelte din silex (neolitic), ceramica neolitica si dacica. In functie de starea de conservare a pieselor si necesarul expozitional, s-au restaurat piese provenind din perioadele paleolitic, neolitic, epoca metalelor si geto-dacica. S-au restaurat un numar de 38 de piese arheologice, provenind din situri unde s-au efectuat cercetari arheologice. Dintre tipurile ceramice restaurate mentionam: cupe, ceşsi, cani, vase cu una sau doua torti, capace, linguri si pahare. De asemenea, tot la capitolul arheologie, s-au restaurat un numar de 24 de piese metalice: seceri, topoare, fibule, monede, sageti. Colectiile muzeale contin si un numar insemnat de piese din lemn si materiale textile."

 "Muzeul este nefunctional pentru expozitii permanente si vizita publicului husean, datorita consolidarii si restaurarii acestuia. In prezent, patrimoniul muzeal evacuat din cladirea de baza este depozitat intr-un alt spatiu, pentru a permite restaurarea, conservarea, protejarea lui, precum si desfasurarea lucrarilor la cladire. Deoarece nu exista un spatiu propriu de expunere, activitatea expozitionala de desfasoara in colaborare cu alte institutii. In anul 2015 s-a organizat expozitia "Geto-dacii in descoperiri arheologice din zona Husilor", se arata in raportul primarului.

Si Cinema Dacia este o ruina totala, peretii sunt scorojiti iar din cele doua sali de altadata a ramas doar amintirea.

Potrivit ultimului studiu de fezabilitate efectuat de catre un specialist, pentru reabilitatea batranului cinematograf "Dacia" ar fi nevoie de aproximativ 1400 euro/mp, iar spatiul de intinde pe cateva sute de metri patrati, suma fiind una destul de mare. Raspunsul? Este acelasi dintotdeauna. Nu sunt bani.

De cealalta parte, durerea e cu atat mai mare.

Pereti scorojiti si urati, parchet prin care iese nisipul, usi care abia stau in balamale, oglinzi si bare improvizate, geamuri descleiate este tot ce a mai ramas din Casa de Cultura "Alexandru Giugaru" din Husi, institutia care pune umarul, in fiecare an, la organizarea "Zilelor Husilor" , unde isi desfasoara activitatea vestitul ansamblu folcloric "Trandafir de la Moldova" si unde zeci de copii vin sarguinciosi sa desluseasca tainele muzicii, a dansului si a actoriei.

Si acolo se trage cu speranta ca intr-o zi, tot mai indepartata se pare, se vor gasi bani de restaurare.

Galerie Foto

12966470_1584632591851099_1052687011_n
cultura cultura peretii muzeului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0714 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012591 (s)