sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cum a reusit Relu Fenechiu sa evite plata a aproape 2 milioane de euro catre statul romanesc

Distribuie:

Publicat:

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, proaspat eliberat conditionat din inchisoare, are de acoperit mai multe prejudicii. Unul de 5,7 milioane de lei (1,26 milioane euro), din dosarul Transformatorul si altul de 900.000 din dosarul Siveco, ceea ce reprezinta o mita pe care a si recunoscut-o in timpul procesului.

Din toti acesti bani, Fiscul nu a recuperat niciun leu. Si asta pentru ca sechestrul pus pe averea lui Relu Fenechiu nu poate fi executat pentru ca acesta a divortat de a doua sotie. Este vorba de Mariana Fenechiu, alaturi de care fostul ministru al Transporturilor era din 2007. Nunta celor doi a fost subiect tocat zile in sir de presa tabloida in urma cu zece ani. Relu si Mariana Fenechiu s-au casatorit la Castelul Schloss din Viena, o bijuterie arhitectonica recunoscuta in toata lumea.

Dar problema Fiscului nu e casatoria lui Fenechiu, ci divortul acestuia. Sotia sa, Mariana a intentat proces de partaj la divort, pe motiv ca cea mai mare parte a averii a fost dobandita in timpul casatoriei. In aceste conditii bunurile sechestrate in urma procesului nu pot fi executate. Procesul de partaj a reusit sa blocheze executarea in primul dosar: Transformatorul. Insa executarea nu poate fi pusa in aplicare nici in dosarul Siveco. Si asta pentru ca procurorii au sechestrat aceleasi bunuri in cazul celor doua dosare. In aceste conditii, statul nu poate recupera, deocamdata, niciun leu de la Relu Fenechiu.

In plus nici firmele pe care le detine Fenechiu nu pot fi executate prea usor. Cu putin timp inaintea sentintei definitive pentru executarea a cinci ani de inchisoare, Fenechiu a inceput sa-si puna firmele la „adapost”. Fie le-a „impins” catre fiul sau ori catre interpusi.

Ce au sechestrat procurorii

Asa ca bunurile pe care instanta a pus sechestru nu acopera intregul prejudiciu care trebuie recuperat de la Relu Fenechiu. Si asta se vede din motivavrea magistratilor de la Tribunalul Bucuresti, Sectia 1 Penala, publicata la 14.11.2016.

• Cota de 1/2 din teren in suprafata de 1567 mp. situat in municipiul Iasi, cu valoarea declarata a investitiei, la finalul lucrarilor, de 816.755, 11 lei fara TVA.

• Un teren in suprafata de 1101 mp. situat in municipiul Iati, zona Bucium. Terenul a fost achizitionat de Fenechiu Relu, de la Fenechiu Lucian, reprezentant al S.C.”FENE GRUP” S.A. cu suma de 57.000 Euro, echivalentul a 204.584 lei, calculati la cursul valutar anuntat de B.N.R., valabil la data de 07.07.2006, se arata in motivarea magistratilor.

Pe teren figureaza urmatoarele constructii:

• Locuinta (D+P+M) cu o suprafata construita de 160,95 mp.

• Garaj de32,18 mp construit in 2011, din zidarie din caramida rosie, acoperita cu tabla tip Lindab.

• Foisor de 14,28 mp construit din placa e betorn si structura de lemn.

• Teren in suprafata de 2.000 mp situat in Iasi, pe strada Fundac Socola, nr. 9. Pe acesta se gasesc constructii si spatii de loisir si Hobby, valoarea fiind estimata la 75.000 de lei potrivit procesului verbal de la terminarea lucrarilor, se mai arata in motivarea instantei.

• Autoturism marca BMW X6, cu o  capacitate cilindrica 4395 mc. Masina a fost cumparata la 7 aprilie 2009 de la S.C. TRADO MOTORS.S.R.L. cu suma de 223.352 lei (aproximativ 50.000 de euro). Valoarea acestui tip de masina este de 25.000 – 27.000 de euro pentru un model cu cel mult 100.000 de km rulati, potrivit platformei de vanzari auto mobile.de.

Acestea sunt bunurile sechestrate de instata si ele ar trebui sa acopere sumele de 1,26 de milioane de euro din dosarul Transformatorul si mita de 900.000 de euro din dosarul Siveco. Insa si acestea sunt blocate in urma divortului lui Relu Fenechiu de cea de a doua sotie a sa, Maria, care a deschis dosar de partaj. Ca in cazul lui Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Puiu Popoviciu si multi alti oameni de afaceri, recuperarea prejudiciului este aproape imposibila.

sursa: money.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img