vineri, 19 aprilie, 2024

Cum afecteaza cafeina migrenele, boala Alzheimer si sarcina

Distribuie:

Publicat:

Cafeina se afla in centrul multor dezbateri, fiind uneori promovata ca un ingredient benefic pentru organism, iar alteori asociata cu riscuri semnificative. Noile cercetari au clarificat efectele acestei substante, astfel incat sa poti lua decizia potrivita pentru tine. Iata ce impact poate avea cafeina asupra organismului:
 
1. Daca nu ai dormit bine. Te ajuta: Cafeina combate ameteala si amelioreaza timpii de reactie ai creierului. Blocheaza temporar adenozina, substanta care provoaca starea de oboseala. „Daca nu ai reusit sa dormi cele 7-8 ore recomandate organismul va avea un nivel ridicat de adenozina cand te scoli a doua zi. O doza de cafeina va neutraliza aceasta substanta si te va ajuta sa nu mai fi somnoros. Daca, totusi, bei des cafea in fiecare zi este posibil sa ai nevoie de o doza mai mare decat de obicei pentru a obtine energia de care ai nevoie dupa o noapte de somn agitat. Pe masura ce toleranta creste creierul va mari numarul de receptori pentru adenozina si vei avea nevoie de un plus de cafeina pentru a neutraliza receptorii suplimentari”, spune dr. Timothy Roehrs, somnolog de la Spitalul Henry Ford din Detroit.
 
2. Daca iti este greu sa te concentrezi. Te ajuta: „Persoanele care nu consuma cafeina vor deveni mult mai atente si vor prelua rapid informatii noi, in timp ce se focalizeaza pe obiectivele pe care le au de atins de indata ce primesc o doza de cafeina. Vor realiza eficient sarcini repetitive cum ar fi redactarea documentelor si nu se vor plictisi la fel de repede. Numarul de greseli va scadea considerabil, iar productivitatea va creste”, spune dr. Laura Juliano, psiholog din Washington.
 
3. Daca vrei sa realizezi antrenamente intense. Te ajuta: „Cafeina creste rezistenta fizica, mai ales daca este vorba despre alergat. Efectul pozitiv este mai redus pentru exercitiile de ridicare a greutatilor sau sprint, dar oricum te ajuta sa rezisti mai mult. De asemenea, stimuleaza corpul sa arda mai multe calorii provenite din tesutul adipos, in loc sa atace rezervele de carbohidrati situate la nivelul muschilor. Daca musculatura isi epuizeaza rezerva de carbohidrati vei obosi foarte repede, de aceea este indicat sa folosesti aceste bauturi pentru a creste intensitatea antrenamentelor fara sa ai parte de epuizare”, spune dr. Matthew Gania, profesor la Universitatea din Arkansas.
 
4. Daca ai un risc ridicat de Alzheimer. Te ajuta: Studiile realizate pe animale au aratat ca un consum frecvent de cafeina previne declinul functiei de memorare si elimina depunerile de beta-amiloid, proteina de la nivelul creierului care declanseaza afectiunea. In cadrul cercetarilor efectuate asupra oamenilor s-a demonstrat ca 400mg de cafeina la nivel de zi reduc cu 55% riscul de leziuni cerebrale asociate cu dementa si previn declinul functiilor cognitive.
 
5. Daca ai migrene. Te ajuta: In momentul in care se declanseaza durerea de cap vasele de sange de la nivelul creierului se largesc. Cafeina le contracta, fiind un analgezic usor.
 
6. Daca esti insarcinata. Iti poate face rau: Specialistii le recomanda femeilor insarcinate si celor care vor sa aiba un copil sa nu consume peste 200mg de cafeina zilnic pentru a evita efectele negative asupra fertilitatii si asupra dezvoltarii fatului.
 
7. Daca vrei sa slabesti. Are un efect neutru: Foarte multe companii adauga cafeina la pastilele de slabit pentru ca se considera ca poate accelera viteza metabolismului pentru o perioada scurta de timp, dar „nu exista dovezi clare ca ajuta la eliminarea mai rapida a excesului de kilograme si nici nu este utila pentru mentinerea greutatii atinse”, spune dr. Ganio.
 
8. Daca ai hipertensiune. Are un efect neutru: Desi persoanele care consuma cafeina prezinta o usoara crestere a tensiunii pe termen scurt, consumul de bauturi care includ aceasta substanta pe termen lung nu arata un efect negativ. „Nu s-a identificat o legatura directa intre consumul de cafea si declansarea hipertensiunii arteriale”, spune dr. Ganio, potrivit eva.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img