joi, 28 martie, 2024

Cum combatem caderea parului dupa instalarea menopauzei

Distribuie:

Publicat:

Cum putem aborda problema caderii parului la femeile cu varsta de peste 50 de ani? Ce pot face femeile care se confrunta cu aceasta problema la menopauza? Este terapia cu hormoni o solutie viabila? Dr. Paradi Mirmirani raspunde la aceste intrebari intr-un interviu acordat The New York Times.

Aproximativ jumatate dintre femeile trecute de varsta de 50 de ani se confrunta cu probleme ale sanatatii parului. Desi unele companii promoveaza tratamentul hormonal pe baza de estrogen ca modalitate de a preveni caderea parului, efectele acestui tratament asupra cresterii parului nu au fost suficient studiate pentru a fi cunoscute in amanunt. In plus, urmarea unei terapii hormonale pe termen lung este asociata unor riscuri grave pentru sanatate, asa incat astfel de tratamente sunt recomandate de medici doar in cazuri exceptionale, pe fondul unor afectiuni ce depasesc problema sanatatii parului.

Tratamentul medical avizat si recomandat ca “standard de aur” impotriva caderii parului este minoxidil, cunoscut sub numele de marca Rogaine. Acest tratament este aprobat atat pentru femei, cat si pentru barbati si nu este necesara prescriptia medicala pentru achizitionarea acestuia.

Conform indicatiilor afisate pe prospectul tratamentului, pacientii vor vedea o imbunatatire a cresterii parului in circa sase saptamani, insa Dr. Mirmirani sugereaza ca tratamentul sa fie urmat timp de sase luni inainte de a decide daca acesta functioneaza sau nu.

Aproximativ o treime dintre pacientii care l-au utilizat au observat imbunatatiri semnificative, dar o alta treime dintre acestia au fost de parere ca tratamentul a reusit numai sa previna caderea parului, insa nu a ajutat la regenerarea acestuia in zonele afectate, conform specialistei.

“Tratamentul pentru par actioneaza la fel ca ingrasamantul pentru pamant – nu pot aparea flori daca nu exista samanta, dar poate creste potentialul florilor sadite, precum si durata lor de viata,” a mai adaugat aceasta.

Important de mentionat este si faptul ca acest tratament poate avea unele efecte secundare nedorite in cazul femeilor, precum aparitia parului facial.

Alte abordari in tratarea caderii parului includ utilizarea de produse cosmetice de tip camuflaj, spray-uri si pudre care acopera scalpul cu o culoare apropiata de culoarea parului natural al utilizatorului, ce ajuta la reducerea contrastului de culoare dintre scalp si firul de par si face zonele afectate de pierderea parului mai putin vizibile.

De asemenea, transplantul de par este o optiune viabila, dar trebuie ca pacientul sa aiba parul suficient de des in partea din spate a scalpului.

Un alt tip de tratament aprobat implica folosirea luminii laser, insa beneficiile sunt modeste, este de parere Dr. Mirmirani.

Caderea parului poate fi declansata si de interventiile chirurgicale majore sau de anumite afectiuni medicale grave, inclusiv probleme ale glandei tiroide, anemie, deficit de fier, diete alimentare drastice, precum si de anumite tratamente medicale ca antidepresivele, antibioticele si contraceptivele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img