sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cum devenim dependenti de medicamentele pentru somn

Distribuie:

Publicat:

Medicamentele pentru somn ne ajută să devenim mai relaxați și somnoroși, și ne pot ajuta pe termen scurt să dormim mai bine deoarece adormim mai ușor și ne trezim mai rar de-a lungul nopții. Efectele acestor medicamente variază în funcție de substanța conținută și de doza ei. Totuși, deși ele sunt eficiente pe termen scurt, pe termen lung au o serie de dezavantaje sau efecte adverse.  

In general, medicamentele pentru somn sunt sigure și eficiente. Categoric nu toată lumea care le folosește va deveni dependentă de uzul lor. Riscul este crescut în cazul utilizării pe termen lung: dependența nu apare după câteva nopți.  

Majoritatea apelăm la medicamente pentru somn în perioade de boală, stres, internare în spital, sau când insomnia devine cronică. Dacă le folosim regulat, zi de zi, organismul se obișnuiește încet, încet, la medicament, fenomen numit toleranță. Aceasta înseamnă că efectul medicamentului va avea o durată mai scurtă și pentru a obține rezultatele inițiale, trebuie să creștem doza. Dacă ajungem la doza maximă, atunci situația se complică: medicamentul nu mai are efectul dorit, iar întreruperea lui duce la reapariția insomniei. Astfel, în loc să avem o singură problemă, avem două: insomnie și dependență de medicamentul pentru somn.

Din fericire, dependența pentru medicamentele pentru somn este mai degrabă psihologică decât fiziologică (diferită de dependența de alcool sau de droguri): devenim anxioși legat de întreruperea uzului de medicamente, lucru care ne afectează somnul. Odată ce învățați cum să vă controlați somnul, încrederea va crește și veți reuși să renunțați să folosiți medicamentele pentru somn. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img