vineri, 29 martie, 2024

Cum facem o detoxifiere mintala

Distribuie:

Publicat:

Toxinele mintale pot fi si mai periculoase decat cele fizice, mai ales ca 95% dintre boli au la baza un blocaj emotional. Toxinele mintale pot fi diverse: furie,  gelozie, ura, neliniste, insecuritate, frica de a nu fi judecat sau critic si alti factori perceputi ca fiind stresanti pentru noi. Aceste toxine, pot fi la suprafata sau ascunse în adancul mintii noastre sau a diferitor parti ale corpului. Atata timp cat nu le recunoastem, nu le constientizam si nu le eliberam, toxinele mintale continua sa fie depozitate, slabind astfel mintea si corpul nostru pana cand ne îmbolnavim.

Un detox mintal poate fi facut în diferite forme. Poti sa-ti iei o vacanta de o saptamana, pentru a te concentra pe o curatire mintala intensa sau poti sa încorporezi diferite metode de igiena mintala în viata de zi cu zi ori le poti combina. Voi descrie cateva metode care m-au ajutat pe mine sa scap de intoxicatia mintii.

Meditatia – este cel mai puternic instrument pentru detoxifiere mintala. Doar daca suntem atenti la gandurile noastre, noi putem sa le exploram, sa le procesam si sa le eliminam. Practicand zilnic meditatia putem sa descoperim efectele ei asupra mintii si gandurilor noastre.

Discuta cu o persoana care îti ofera suport emotional. Acesta poate fi un mentor sau un psiholog. Este important sa nu fie ruda sau prieten, pentru ca persoanele dragi si apropriate tie, pot deveni destul de subiective referitor la emotiile pe care le resimti, în timp ce un profesionist o sa-ti ofere un feedback constructiv, care te va ajuta sa împartasesti si sa te eliberezi de gandurile si emotiile care te coplesesc.

Alege o zi în care sa nu folosesti tehnologia. În secolul informational, conectati mereu la tehnologie este foarte usor sa pierdem sensul momentului prezent si al realitatii. Multi dintre noi suntem deja dependenti, iata de ce idea de a petrece o zi fara telefon, computer sau televizor, pare greu de imaginat si destul de dificil pentru început. Dar cu timpul si cu o vointa puternica, aceasta detoxifiere tehnologica va deveni foarte placuta, iar mintea si imaginatia ta va avea mult de castigat.

Vorbeste mai putin si stai în liniste. În ziua de astazi tacerea a devenit inconfortabila. Pentru multe persoane este insuportabil sa stea în tacere în prezenta altora sau chiar daca sunt singuri. De cateva ori eu am vazut persoane care vorbesc la telefon în sauna, doar pentru asta s-au inventat telefoane rezistente la apa, nu? Mereu suntem în cautarea unui zgomot pentru a ne sustrage de la gandurile noastre. De exemplu ascultam muzica sau privim televizorul, doar sa avem ceva sonor pe fundal.Adevarul este ca doar în liniste noi avem oportunitatea de a ne conecta cu interiorul nostru pentru a ne trata si evolua.

Scrie în jurnal. Aceasta este o modalitate extrem de eficienta pentru a atrage în mod constient atentia noastra asupra starilor interne, oferindu-ne acces la cele mai profunde ganduri si emotii. Înregistrand aceste stari obtii o sursa tangibila pentru a reflecta. Daca reusesti sa scrii în fiecare seara sau cel putin o data pe saptamana, acesta te va ajuta sa încetinesti ritmul si sa redobandesti echilibrul emotional.

Creeaza-ti în agenda intervaluri de „Timp pentru mine”, în care poti sa faci ceea ce îti doresti în singuratate: sa faci o primblare la natura, sa faci o baie, yoga, sa canti la un instrument muzical, sa citesti, sa scrii, sa desenezi, sa dansezi (singur/a) , sa strigi, sa plangi… ORICE!

Ofera-i creierului tau un scrub saptamanal de emotii pozitive! Alege o zi din saptamana în care sa scrii momentele frumoase prin care ai trecut în ultima saptamana: pentru ce esti recunoscator/oare, conversatiile placute pe care le-ai avut, micile momente de succes.

Ajuta-ti mintea sa fie cat mai constienta de lucrurile frumoase din viata ta, iar cu timpul acesta va deveni o parte din rutina ta zilnica, fara sa observi.
Cu 100 de ani în urma a fost descoperita importanta igienei fizice si asta a facut ca longitivitatea vietii sa creasca cu 50 de ani. Daca vom începe sa avem grija de igiena mintala aceasta va îmbunatati calitatea vietii noastre. Zilnic fiecare dintre noi avem grija de igiena fizica a corpului nostru, dar ce facem zilnic pentru a avea grija de mintea noastra? De ce zilnic avem grija de dintii nostri si nu avem grija de mintea noastra?

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img