vineri, 29 martie, 2024

Cum faci cea mai buna pizza acasa. Secretul bucătarilor profesioniști

Distribuie:

Publicat:

Dacă îți este poftă de o pizza ca în oraș, nu trebuie să cauți neapărat un restaurant. Pentru că ți-o poți pregăti singur, chiar la tine acasă, cu ustensilele pe care le ai deja în bucătărie. Nu ai nevoie de nimic în plus. Secretul se ascunde în altă parte. Iată câteva trucuri pe care numai un bucătar le știe și pe care nu ți le va spune niciodată.

1. Așază pizza fierbinte pe un blat din lemn

Odată ce ai scos pizza din cuptor, fierbinte și aburindă, las-o să se răcească puțin pe un blat special din lemn sau pe o tavă de servire cu mâner. Am văzut că cei de la Hendi, care comercializează produse profesionale pentru HORECA, au în ofertă și astfel de produse destinate publicului larg, la prețuri accesibile. Orice bucătar îți va spune să nu așezi blatul fierbinte de pizza direct în farfurie sau pe o vreun platou din metal. Motivul? Aceste materiale nu absorb aburii și căldura, așa cum o face lemnul, motiv pentru care se va crea condens, iar aluatul se va umezi. 

2. Folosește o piatră specială pentru copt pizza

Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai în vedere dacă vrei să prepari acasă o pizza gustoasă așa cum o găsești în marile pizzerii din oraș. Aceste preparate cu care te delectezi când vrei să mănânci în oraș sunt coapte în bucătăriile pub-urilor sau restaurantelor la peste 400 de grade Celsius. Această temperatură face ca blatul să devină pufos, dar în același timp crocant și delicios. Piatra poate fi găsită în magazine care comercializează produse de bucătărie și cooking, este accesibilă ca preț și își face minunat treaba. 

3. Prepară singur sosul de tomate

Nu mai folosi sos de tomate din comerț, pentru că nu este destinat unui astfel de preparat! Îl poți pune în ciorbe sau tocănițe, dar nu pe pizza! Ce e de făcut? Prepară-ți propriul sos folosind următoarele ingrediente: roșii coapte, ceapă, usturoi și sare. Crede-ne: gustul va fi unul fresh, puternic și aromat. 

4. Nu modela aluatul cu sucitorul!

Știai asta? Probabil că nu! Atunci când prepari blatul, ca să îi dai forma rotundă obișnuiești să folosești sucitorul. Află că este o mare greșeală! Potrivit revistei Taste of Home, când rulezi aluatul cu sucitorul se elimină tot aerul din cocă, iar blatul care se coace apoi în cuptor își pierde din pufoșenie și frăgezime. Încearcă să-i dai forma rotundă doar modelându-l cu mâinile. Folosește sucitorul doar în cazuri excepționale, când îți dorești un aluat foarte întins și o foaie foarte subțire.  

5. Presară deasupra brânză grasă 

Peste ingredientele gustoase cu care ai „ornat” blatul, presară brânză grasă. Recomandat ar fi să folosești mozarella. Acest tip de brânză se înmoaie mai bine și are o textură mult mai elastică față de brânzeturile slabe. Dacă vrei,chiar poți combina mai multe tipuri de brânzeturi grase pentru o aromă mai intensă. 

6. Nu exagera cu ingredientele!

Iată o regulă de aur într-un restaurant care se respectă: pentru o pizza ca la carte nu trebuie să se folosească mai mult de trei ingrediente, în afara celor două deja menționate: sosul și brânza. În acest fel, nu se vor combina gustul și aromele, vei simți savoarea fiecărui topping în parte, iar blatul nu se va înmuia atunci când îl vom pune la copt. De asemenea, trebuie să fii foarte atent la cantitatea de sos pe care o folosești dar și la cantitatea de brânză. Nu folosi prea mult pentru că blatul va deveni moale, umed și nu va prinde acea textură pufoasă. Dimpotrivă. Va părea că este crud, necopt. Cum știi că ai întins suficient sos pe aluat? E simplu! După ce l-ai întins, trebuie să se vadă  aluatul. 

7. Cum se pregătesc ingredientele

Ardeiul, ceapa, măslinele, porumbul, carnea pe care o folosești, mezelurile – toate aceste ingrediente trebuie gătite înainte de a fi aruncate pe blatul din aluat. Este posibil ca la cuptor să nu se pătrundă foarte bine și riști să le consumi pe jumătate crude. Să nu uităm că aluatul are un anumit timp de coacere, iar topping-urile alt timp, mai rapid sau mai îndelungat. Depinde. Așa că, înainte de a le folosi la prepararea pizzei, pune-le într-o tigaie și gătește-le puțin. 

Sursa foto: Pixabay

 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img