marți, 19 martie, 2024

Cum functioneaza un ecograf si din ce este format

Distribuie:

Publicat:

Ecograful este un aparat foarte util din punct de vedere medical, ofera avantaje substantiale in diagnosticare, atat pentru pacient cat si pentru medic. O ecografie poate arata medicului tesuturile si organele pacientului, starea acestora, posibile afectiuni sau malformatii. Este neinvaziva, nu dureaza mult, este nedureroasa si nu in ultimul rand ofera o gama larga de informatii intr-un timp foarte scurt. Exista mai multe tipuri de ecografe, cu diferite caracteristici tehnice si cu diferite capacitati de analiza. La Numeris gasesti aparate ecograf de diferite feluri, Telemed, ECM sau SIUI.

    Un ecograf este format din mai multe parti, dupa cum urmeaza:

  • sonda care trimite si primeste undele sonore
  • unitatea centrala, adica calculatorul care face toate calculele necesare si care contine sursa de energie pentru el si pentru sonda
  • comenzi pentru sonda, acestea permit schimbarea frecventei, amplitudinii si duratei pulsurilor emise de catre sonda
  • ecranul, pe acesta se afiseaza imaginea procesata de catre unitatea centrala
  • tastatura si cursorul
  • spatiul de stocare, pe care se stocheaza imaginile captate
  • imprimanta care printeaza imaginile captate

    Ecograful este aparatul  cu ajutorul caruia se realizeaza ecografia, toate partile ecografului, cele descrise mai sus, functioneaza impreuna pentru a realiza ecografia. Aceasta procedura permite vizualizarea structurilor anatomice ale pacientului prin ultrasunete. Principiul folosit este asemanator cu cel al sonarului. Sonda emite ultrasunete, acestea sunt reflectate de organele sau tesuturile pe care le reintalnesc, care apoi sunt receptionate de catre ecograf si cu ajutorul unitatii centrale sunt transformate intr-o scara de tonuri alb-negru, adica imaginea, care este afisata pe ecran.
    Principiul este simplu, ecograful in sine creeaza o harta a organelor interne, a tesuturilor, in diferite planuri si unghiuri, in functie de pozitia in care este asezata sonda. Ecograful creeaza o metoda imagistica sigura, care nu are nici un fel de efecte adverse, o metoda foarte accesibila si care ofera posibilitati mari in vizualizarea structurilor anatomice, cu foarte putine limitari la nivelul plamanilor, oaselor si creierului. Ecograful face parte din categoria aparatelor care reprezinta urmatorul nivel al progresului medical, care ofera noi metode de diagnosticare si de tratament pentru salvarea mai multor vieti si cresterea eficientei procesului de diagnosticare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img