marți, 23 aprilie, 2024

Cum gasesti si cum te pregatesti pentru un loc de munca in strainatate?

Distribuie:

Publicat:

Decizia de a alege o tara si un loc de munca potrivit pentru tine este cea mai grea. In momentul in care te pregatesti sa iti parasesti tara, trebuie sa iei in considerare o multime de detalii foarte importante.

Pentru a gasi locuri de munca in strainatate bune, primul loc in care trebuie sa mergi sunt site-urile de recrutare. Jobslist, spre exemplu, ofera cateva mii de variante, destinate atat celor care au o pregatire formala, cat si celor care nu sunt calificati.

In momentul in care gasesti locul de munca ce pare perfect, trebuie sa faci o mica analiza a ofertei si a firmei in care urmeaza sa lucrezi. Cum exista foarte multi intermediari, este bine sa te asiguri ca acestia sunt seriosi. Nu putine sunt cazurile in care cei dornici sa se angajeze au fost pacaliti.

In general nu se cer bani inainte pentru plecare, se ofera toate detaliile si documentele referitoare la locul in care trebuie sa se ajunga pentru lucru si se stipuleaza foarte multe detalii contractuale. In momentul in care ti se pune un contract in fata, incearca sa il citesti cu atentie si sa urmaresti toate detaliile care ar putea sa fie de interes:

  • Salariul. Asigura-te ca este stipulat clar daca este salariu net sau brut;
  • Conditiile de lucru. Programul trebuie sa fie si el foarte bine conturat. Acelasi lucru este valabil si in cazul conditiilor in care se lucreaza.
  • Beneficii. Multe firme ofera beneficii foarte valoroase, cum ar fi asigurarea medicala, asigurarea dentara sau cazare si masa. Acestea pot conta foarte mult atunci cand vine vorba despre avantaje financiare.

Dupa ce ai stabilit ca totul este ok, este timpul sa te informezi in legatura cu locul in care urmeaza sa pleci. Citeste totul despre tara si orasul in care vei lucra, in asa fel incat sa ai cel putin o idee despre legile care se aplica, despre normele culturale si religioase si despre modul in care traiesc localnicii. Oriunde ai merge, trebuie sa respecti stilul de viata al celor care sunt deja acolo.

Informeaza-te despre costuri si magazine, despre comunitatile de romani in care ai putea sa te integrezi si despre variantele in care iti petreci timpul liber. Chiar daca vei ajunge sa lucrezi doar pentru 2-3 ani, acestia nu trebuie sa fie ani pierduti, ci ani in care sa poti invata ceva si sa te poti dezvolta atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.

Locuri de munca in Romania si in strainatate pe www.jobslist.ro

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img