vineri, 26 aprilie, 2024

Cum gatesti cele mai bune gogosi, dupa reteta lui Radu Anton Roman. Ingrediente pentru aluatul pufos si timpul ideal pentru a-l lasa la dospit

Distribuie:

Publicat:

Cel mai usor si rapid desert se pregateste din cateva ingrediente. Popularele gogosi, neplisite de pe mesele romanilor se fac iute. Pufoase si rapid de preparat, gogosile sunt cea mai buna optiune pentru un desert gustos.Radu Anton Roman, maestrul gastronomiei romanesti, jurnalist si scriitor, dezvaluie in cartea sa de “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia), reteta deliciosului preparat. Secretul preparatului consta in timpul de dospire, foarte important pentru ca aluat sa devina pufos si elastic. Iata ce nota autorul despre preparatul deosebit de gustos: “Gogosile muntenesti bat drumul intre rustrele scovergi din Ardeal si preanobilul cozonac de Moldova, fara sa-si gaseasca loc potrivit. Se dau la masa ninse cu o avalansa de zahar pudra”.

Ingrediente:

o jumatate de kilogram de faina

3 oua

3 linguri de zahar

2 linguri de unt

sare lapte, cat cuprinde

1 lingura de drojdie

Mod preparare:

Se face o dospeala dintr-o ceasca de lapte caldut, drojdie, o lingurita de zahar si ceva faina si se lasa la cald, sa invie si sa creasca.

Dupa ce s-a facut mare, maiaua se amesteca cu toate cele ramase, cat sa iasa o coca potrivita – se lasa la cald un ceas, sa se-nfoaie.

Se intinde foaie groasa de-un deget, se mai uita de ea un pic, cateva minute, sa se odihneasca, apoi se taie bucati rotunde (inmuiati gura unui pahar subtire in faina) si iar se lasa sa sporeasca. Se incinge ulei destul si se pun gogosile la prajit, pe ambele parti.

Jurnalistul, pasionat de gastronomie
In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic. In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari recente ale gastronomiei romanesti “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img