vineri, 26 aprilie, 2024

Cum iti afecteaza inaltimea starea de sanatate

Distribuie:

Publicat:

Indiferent daca esti foarte inalta sau miniona inaltimea nu este doar sursa diferitelor glume sau porecle, ci poate avea un impact semnificativ asupra starii tale de sanatate. Afla care este legatura dintre cei doi factori.

Felul in care te simti depinde si de cat de inalta esti. Acest criteriu nu este luat in calcul de medici la nivel estetic, ci este vorba despre riscuri diferite pe care le semnaleaza inaltimea ta. Exista afectiuni la care poti fi predispusa fara sa banuiesti si este bine sa iei masuri de preventie pentru a avea mereu energie si un tonus excelent. Nu te gandi ca persoanele inalte sunt scutite de riscuri, ci specialistii accentueaza ca fiecare tip de inaltime este legat de anumite probleme de sanatate specifice. Iata la ce afectiuni poti fi expusa in functie de inaltimea ta:
 
1. Inalta: risc redus de afectiuni cardiovasculare. Una dintre cele mai clare asocieri dintre inaltime si sanatate este riscul redus de boli cardiace pentru persoanele inalte. Potrivit studiilor de specialitate realizate asupra a peste 3 milioane de voluntari persoanele scunde au un risc de afectiuni cardiovasculare cu 50% mai ridicat fata de cele inalte. Astfel, femeile care au cel putin 1,75m prezinta un risc cu 28% mai redus, comparativ cu cele care au 1,60m. La fiecare 75cm in plus la inaltime riscurile pentru inima scad cu 14%. 
 
2. Miniona: risc redus de formare a cheagurilor de sange. Daca ai o inaltime sub 1,60m ai un risc de cheaguri de sange de 3 ori mai redus decat prietenele tale mai inalte, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Norvegia. Explicatia consta in faptul ca sangele trebuie pompat pe o distanta mai mare pentru persoanele inalte, ceea ce face ca fluxul sa nu fie mereu constant si sa creasca riscul de accident vascular cerebral. Din fericire un alt indicator decisiv legat de formarea cheagurilor de sange este obezitatea, asa ca daca esti inalta este indicat sa iei masuri pentru a reveni la o greutate normala, care iti va scadea semnificativ riscurile.
 
3. inalta: risc redus de diabet de tip 2. In urma examinarii a 18 studii realizate de cercetatorii din Iran s-a concluzionat ca femeile inalte au sanse mai reduse de a avea diabet de tip 2. Aceste concluzii nu se aplica pentru barbati, care au un risc identic indiferent de inaltime. De asemenea, un studiu realizat in Olanda a relevat ca femeile inalte au o sensibilitate ridicata la insulina si un continut mai redus de grasimi la nivelul ficatului, ceea ce explica riscul diminuat de diabet.

 
4. Miniona: un risc mai mare de accident vascular cerebral. Potrivit cercetatorilor iranieni, femeile scunde au un risc de accident vascular cerebral cu 54% mai mare, desi nu sunt predispuse la fomarea de cheaguri de sange. Chiar daca explicatia nu este clara, se considera ca aceasta situatie se datoreaza nutritiei inadecvate din timpul copilariei sau unui dezechilibru hormonal care a incetinit si stopat ritmul de crestere.
 
5. Inalta: risc redus de Alzheimer. Femeile care au cel putin 1,72m au un risc de Alzheimer cu 59% mai redus, fata de cele care au sub 1,55m, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh. in afara de mostenirea genetica, cercetatorii au evidentiat factori aditionali care pot fi asociati cu femeile minione si anume bolile copilariei, nutritia inadecvata sau stresul constant.
 
6. Miniona: o sarcina cu un risc ridicat de complicatii. Cercetatorii de la Universitatea din New York au studiat peste 220.000 de femei insarcinate si au observat ca in cazul unei inaltimi sub 1,60m creste riscul de diabet gestational cu 60%, fiind afectata negativ toleranta la glucoza. De asemenea, s-a observat ca femeile minione au un risc mai ridicat de nastere prematura.
 
7. Inalta: un risc mai mare de cancer. Din pacate inaltimea de peste 1,70m este asociata cu un risc mai ridicat de cancer, fiind vorba despre 19 variante ale acestei maladii. Femeile inalte au un risc cu 20% mai mare de melanom, cancer la san, de endometru sau de colon si cu 30% mai mare de cancer renal, rectal, al glandei tiroide si de leucemie. in plus, barbatii care au peste 1,80m au un risc cu 50% mai ridicat de cancer de prostata intr-o forma avansata. Potrivit cercetatorilor din Olanda, persoanele inalte au mai multe celule in corp, iar factorul de crestere de tip insulinic (IGF-1) este activat mai devreme in organismul lor, ceea ce face sa fie mult mai expuse la cancer.
 
8. Miniona: o viata mai lunga. Merita sa treci cu vederea micile glume pentru ca exista un mare avantaj daca esti miniona. in cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Hawaii s-a observat ca asa-numita „gena a longevitatii” este prezenta mult mai des la femeile scunde si ca, in general, femeile scunde cu o greutate normala traiesc mai mult. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img