vineri, 19 aprilie, 2024

Cum iti poate afecta fumatul vederea

Distribuie:

Publicat:

Fumul de tigara contine toxine chimice care iti pot irita si afecta ochii. De exemplu, metale grele, precum plumbul si cuprul, se pot aduna la nivelul umorii ochiului si pot provoca cataracta.

De asemenea, fumatul poate agrava afectiunile ochiului provocate de diabet prin afectarea vaselor de sange de la nivelul retinei. Fumatorii sunt de 3 ori mai predispusi la dezvoltarea unei probleme corelate cu imbatranirea – degenerescenta maculara – cu alte cuvinte, pierderea abilitatii de a vedea detaliile.

Ingrijorator este faptul ca un fumator este de 16 ori mai predispus sa dezvolte neuropatie oculara fata de un nefumator. Neuropatia oculara inseamna pierderea brusca a vederii din cauza intreruperii alimentarii cu sange la nivelul ochiului, un blocaj.

Un sondaj facut pe 2006 adulti a aratatv ca 18% sunt constienti de efectul negativ al fumatului asupra vederii, iar 76% sunt constienti ca tutunul poate provoca cancer.

Asociatia Optometristilor spune ca evitarea fumatului sau chiar incetarea lui reprezinta unul dintre cei mai buni pasi pentru protejarea vederii si recomanda controale regulate, relateaza gandul.info, care citeaza BBC.com.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img