marți, 19 martie, 2024

CUM MIROASE MOARTEA. Oamenii SIMT la propriu cand se apropie sfarsitul, iar cercetatorii au dovedit acest lucru

Distribuie:

Publicat:

Probabil ca si tie ti s-a intamplat sa auzi discutii despre persoane care aveau anumite premonitii inainte sa moara. Da, exista persoane care isi iau ramas bun de la cei din jurul lor, intr-un mod diferit, pentru ca acesti oameni simt cand li se apropie sfarsitul.

S-a demonstrat stiintific faptul ca persoanele care sunt aproape de moarte, se implica in foarte multe proiecte, in ultimele zile de viata, incercand parca sa isi aranjeze totul, scrie secretele.com.

Da, este adevarat, acesti oameni incep sa aiba un comportament diferit, avand efecte asupra celor din jurul lor.

Oamenii au un instinct care ii face sa stie cu adevarat atunci cand moartea se apropie…

Stim cu totii faptul ca animalele simt de departe mirosul de putresceina si asta datorita mirosului toxic pe care un organism in descompunere il emana, chiar si inainte sa moara. Animalele salbatice, stiu ca acest miros poate fi asociat cu pradatorii care tocmai au vanat. Noile cercetari arata ca si oamenii pot simti acest miros. Arnaud Wisman, profesor in cadrul Universitatii de Psihologie Kent si Ilan Shira de la Universitatea de Stiinte din Arkansas, au condus un studiu prin care au evaluat comportamentul oamenilor expusi la mirosul de putresceina. Subiectii au fost supusi la 3 mirosuri diferite: apa, amoniu si putresceina.

Wiseman si Shira au observat ca persoanele care au mirosit putresceina, s-au indepartat imediat de acel loc, intrucat il considerau periculos. Asta inseamna ca, creierul uman poate recunoaste mirosul mortii.

De asemenea, acest miros apare asemeni unui semn de avertizare. Oamenii au atat o reactie constienta, cat si una inconstienta atunci cand vine vorba de putresceina. Este o reactie asemanatoare cazului de lupta sau aparare.

Exista si alte mirosuri pe care oamenii le percep diferit, aici putand include mirosul de transpiratie. Studii separate arata ca probele de transpiratie luate de la persoanele care se aflau intr-o situatie de pericol, au provocat subiectilor participanti la studii, reactii de teama sau repulsie.

“Nu stim de ce preferam sau nu mirosul cuiva, probabil ca nu suntem constienti de modul in care mirosurile ne influenteaza emotiile si trairile”, explica Wisman si Shira.

“Este greu sa te gandesti la un miros si sa crezi ca iti inspira teama” au adaugat cei doi.

Reactia normala a oamenilor expusi la pericol, nu este aceea de a infrunta si a reactiona.

Oamenii au tendinta sa evite orice tip de conflict, fie ca este unul verbal sau fizic. Ei prefera de cele mai multe ori sa se retraga si sa reactioneze doar daca situatia de fata o cere.

Se pare ca si contactul sexual are o legatura cu putresceina.

Feromonii sexuali sunt eliberati in momentul in care o persoana este atrasa de cealalalta, din punct de vedere sexual. In cazul putrescinei, mirosul este diferit, insa reactia este aceeasi” explica cei doi cercetatori.

Pe durata studiului, participantii nu au fost informati cu privire la reactia lor negativa.

“Oamenii nu sunt obisnuiti cu termenul de putresceina, insa totusi asociaza din instinct acest miros, cu cel al mortii” au mai adaugat Wisman si Shira.

Acest studiu ne poate face sa intelegem mai bine comportamentul anumitor oameni, inainte sa moara… acum intelegem de ce exista oameni care spun ca simt cum se apropie moartea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img