marți, 19 martie, 2024

Cum ne afecteaza sanatatea cosmarurile

Distribuie:

Publicat:

Iti este frica. Un animal ciudat sau o persoana te urmareste. Se apropie, dar te trezesti exact inainte de a ajunge la tine.
Poate suna ca un cliseu. Dar expertii care studiaza cosmarurile sunt de parere ca acesta este un scenariu destul de tipic cand vine vorba despre vise urate. 

Adesea este vorba despre o amenintare cu moartea sau ranire, iar tu incerci sa scapi. Daca ai avut un eveniment traumatizat in viata ta, poate un accident de masina, este normal ca visele urate sa readuca in discutie acea situatie specifica. Insa sunt periculoase cosmarurile sau nu?

Cosmarurile au toate formele si dimensiunile. In unele cazuri, setarile sau evenimentele unui cosmar pot fi nevinovate, dar emotiile pe care persoana care viseaza le simte sunt cele de teroare, dezgust si suferinta. Din acest motiv, in momentul in care cosmarurile au loc frecvent si sunt stresante, pot provoca probleme reale de sanatate. Atunci cand ai multe cosmaruri, aproximativ unul in fiecare noapte, poti ajunge sa suferi de insomnie si un nivel ridicat al stresului. Trezirile bruste din somn reprezinta o alta caracteristica des intalnita a cosmarurilor. Unii cercetatori spun ca acestea ajuta oamenii sa distinga cosmarurile adevarate de visele mai urate.

In cazul persoanelor care au probleme semnificative cu cosmarurile, este adesea comun ca acestea sa incerce in mod activ sa evite somnul pentru a evita cosmarurile. Cand au un cosmar, adesea nu dorm pentru tot restul noptii. Iar aceste nopti pierdute au implicatii semnificative pentru sanatatea unei persoane. Lipsa de somn poate provoca o serie intreaga de probleme de sanatate mentala si fizica, inclusiv depresie si boli de inima. Exista si cercetari care coreleaza cosmarurile cu intentiile de sinucidere.

Cosmarurile tind sa apara mai mult in cazul persoanelor care sufera de anxietate, depresie si alte tulburari de sanatate mintala. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca tratarea cosmarurilor unei persoane poate duce la imbunatatiri semnificative ale somnului, nivelului de stres si ale tulburarilor de sanatate mintala corelate cu suicidul. Cosmarurile nu sunt pur si simplu un efect secundar al acestor afectiuni.

Insa cosmarurile nu reprezinta intotdeauna o notiune negativa. In multe cazuri, acestea il pot ajuta pe cel care viseaza sa isi amelioreze anxietatea din timpul zilei. Cercetarile au descoperit ca visele urate pot ajuta unele persoane sa invete sa gestioneze mai bine stresul. Freud spunea ca preocuparile noastre actuale se reflecta in visele noastre. Inregistrarea si tratarea cosmarurilor cu ajutorul unui terapeut pot dezvalui conexiunile emotionale ale cosmarurilor cu viata de zi cu zi. Analiza viselor pare a fi o modalitate perfecta care ne ajuta sa obtinem perspective personale despre emotiile si temerile noastre.

Odata cu furnizarea acestor informatii, cosmarurile pot actiona ca un fel de terapie care trateaza multe fobii si afectiuni. De exemplu, daca unei persoane ii este frica de caini, terapia implica petrecerea timpului intr-o camera cu un consilier si un caine. Confruntand sursa fricii intr-un cadru singular, persoana respectiva invata sa gestioneze fobia. In acelasi fel, cosmarurile care urmeaza dupa un eveniment suparator pot permite creierului unei persoane sa retraiasca evenimentul si sa treaca mai departe.

Insa in timpul acestei terapii, cel mai rau lucru pe care il poti face este sa lasi persoana anxioasa sa iasa din situatia respectiva cand anxietatea inca este la un nivel ridicat. Aceasta evadare intareste frica, aratandu-i creierului ca fuga va rezolva situatia. Daca o persoana are un cosmar recurent, dar se trezeste inainte de a se intampla un lucru foarte rau, poate spori raspunsul fricii acelei persoane.

Iti dai seama in momentul in care cosmarurile tale sunt nesanatoase, daca iti deranjeaza somnul in mod regulat sau daca alimenteaza ceva care te sperie sau te tulbura. Exista doua optiuni de tratament principale in momentul in care stai de vorba cu un specialist. Este vorba despre o medicatie de tensiune arteriala, care calmeaza raspunsul stresului, si terapia prin repetitie imagistica, ce poate ajuta pacientii sa remodeleze cosmarul chiar si in timp ce dorm. Insa este, in principal, vorba despre discutiile despre cosmaruri in timpul zilei si schimbarea lor intr-un mod care nu mai creeaza frica, cu ajutorul imaginilor vizuale. S-ar putea sa nu vrei sa iti confrunti temerile, nici macar in timpul zilei. Insa atunci cand vine vorba despre cosmaruri, confruntarea fricii tale pare a fi cea mai buna modalitate. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img