joi, 25 aprilie, 2024

Cum ne afecteaza social media sanatatea mintala: te vei simti din ce in ce mai nefericit si izolat

Distribuie:

Publicat:

Studiile arata ca social media ne afecteaza negativ sanatatea mintala, provocand anxietate, nervozitate si tristete. Relatiile dintre oameni sunt influentate, de asemenea. Cresterea neincetata a timpului petrecut utilizand diverse retele sociale demonstreaza faptul ca suntem mai conectati la tehnologie decat in orice alta perioada din istorie, potrivit The Independent. Cu toate acestea, dependenta de social media poate avea un efect daunator asupra sanatatii mintale, studiile aratand ca un individ de varsta medie verifica telefonul de cel putin 28 de ori pe zi. Desi platformele media pot avea avantajele lor, pe termen lung, utilizarea frecventa te poate face sa te simti din ce in ce mai nefericit si izolat.   Blocajul constant pentru a selecta cele mai bune filtre pentru pozele care vor aparea pe Instagram „se datoreaza“ faptului ca stima de sine este cea mai importanta pentru majoritatea oamenilor. Cei mai multi isi verifica obsesiv conturile de Facebook sau Instagram chiar inainte de a adormi, aceasta greseala afectand calitatea somnului. Astfel, studiile au descoperit cele sase directii care sunt afectate de social media.

1. Sanatatea mintala. Nu numai ca s-a dovedit ca platformele sociale online provoaca nefericire, dar pot duce si la dezvoltarea unor probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea sau depresia, atunci cand sunt utilizate in exces sau fara precautie. In martie, un studiu a aratat ca mai mult de o treime din 1,000 de persoane a declarat ca renunta la retelele sociale pentru binele lor, 41% afirmand ca acestea ii fac sa se simta anxiosi, tristi sau deprimati.   

2. Stima de sine. Toti avem sentimente de nesiguranta, despre unele vorbim deschis, iar pe altele preferam sa le pastram pentru noi. Cu toate acestea, compararea cu ale persoane de pe retelele sociale, prin urmarirea unor fotografii perfecte din punct de vedere estetic pe Instagram sau dorinta de a ramane la curent cu statutul relatiei unei persoane pe Facebook, ar putea avea efecte asupra perceptiei sinelui. Un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga a constatat ca multi oameni sufera de „invidia Facebook-ului“, cei care s-au abtinut de la utilizarea acestei retele sociale constatand ca s-au simtit mult mai multumiti de viata lor. „Cand obtinem sentimentul de apreciere bazat pe modul in care ne comportam fata de ceilalti, fericirea este plasata intr-o variabila care este complet dincolo de controlul nostru“, a spus dr. Tim Bono, autor al cartii „Cand like-urile nu sunt suficiente“. A deveni mai constient de timpul petrecut in verificarea constanta a profilurilor altor persoane v-ar putea ajuta sa va concentrati mai mult asupra propriului sine si sa va cresteti increderea in sine.    

3. Relatiile dintre oameni. Ca oameni, este foarte important pentru noi sa comunicam si sa fim implicati in relatii sociale cu cei din jur. Cu toate acestea, ar putea fi greu de realizat asta din moment ce suntem ancorati in tehnologie si, uneori, nu putem vedea omul real, dincolo de mediul virtual.   Stina Sanders, influencer in mediul online, cu 107,000 de fani pe Instagram, explica cum social media o face uneori sa se simta total deconectata de viata reala.   

4. Memoria. Retelele sociale pot fi potrivite pentru a pastra amintirile si pentru a retrai momentele trecute, insa tot ele pot distorsiona modul in care iti amintesti anumite lucruri din viata ta. Multi dintre noi suntem vinovati de faptul ca petrecem prea mult timp incercand sa obtinem cadrul perfect, fotografia care sa obtina cele mai multe aprecieri si, astfel, nu traim experienta unica a momentului si nu realizam ca trebuie sa ne bucuram ca putem vedea privelistea cu ochii nostri. „Timpul petrecut prea mult cu telefoanele noastre ne va distrage atentia de la celelalte aspecte ale experientei, diminuand fericirea pe care am putea sa o primim“, considera dr. Bono.   

5. Somnul. Sa dormim suficient are o importanta majora pentru sanatatea noastra. Insa, multi dintre noi folosim telefoanele inainte de a adormi, ceea ce este o greseala. „Sa ne lasam condusi de anxietatea sau invidia create de ceea ce vedem in mediul online mentine creierul in alerta si ne impiedica sa adormim. In plus, lumina de la dispozitivul mobil, la cativa centimetri de fata noastra, poate suprima eliberarea melatoninei, un hormon care ne ajuta sa ne simtim odihniti“, a explicat dr. Bono. Asadar, incercati sa va stabiliti o regula stricta de a nu utiliza telefonul mobil inainte cu 40 de minute sau chiar o ora de a merge la culcare si veti vedea ca acest lucru influenteaza favorabil calitatea somnului.    

6. Atentia.  Nu doar pentru creierul tau trebuie sa-ti faci griji, ci si de masura in care subconstientul tau se poate concentra atunci cand esti treaz. Desi este incredibil de usor sa obtii informatii datorita social media, atentia oamenilor a devenit mult mai usor de distras. „Daca nu reusiti sa nu verificati telefonul pentru cel putin cateva minute, atunci ati face bine sa exersati ocazional acest lucru, impotriva vointei voastre“, recomanda dr. Bono. sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img