vineri, 29 martie, 2024

Cum ne ajuta betacarotenul din morcov

Distribuie:

Publicat:

Betacarotenul este varianta naturala a vitaminei A, este antioxidantul care da culoare morcovului, acelasi antioxidant care intretine o acuitate mai buna a vederii, dar nu vindeca si nu previne cataracta, miopia, si alte boli ale ochilor – boli care apar la persoanele trecute de 40 ani, dar si mai repede daca se solicita ochii mai mult, la calculator, la citit un scris deosebit de mic sau la cusut cu ata neagra. La cusutul cu ata alba suntem mesteri cu totii!

Un consum de morcovi zilnic nu te scapa de ochelari, dar iti vitaminizeaza organismul in asa fel, incat sa ai ochii sanatosi o perioada mai lunga de timp. Ne-am obisnuit cu culoarea portocalie a morcovului, dar el poate fi de la alb-galbui cu nuante de portocaliu, pina la rosu destul de aprins. Pigmentii care asigura culoarea morcovului sunt cei care stimuleaza imunitatea noastra in fata diverselor boli. Cu cat pigmentul este mai concetrat cu atat mai repede antioxidantii vor trece la treaba.

Cat de sanatoasa este cura cu suc de morcovi

Un morcov crud pe zi, rontait sau transformat in suc regleaza glicemia si reduce cu 50% sansele de a face cancer. Morcovul contine o substanta numita falcarinol, care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul mai multor organe.

Cancerul de san poate fi prevenit cu jumatate de pahar de suc de morcov pe zi, cantitate in care se afla necesarul de vitamina A de care are nevoie organismul. Consumul de morcov crud micsoreaza posibilitatea de a face cancer pulmonar, atat ca fumator cat si ca nefumator.

Sucul de morcovi are efecte pozitive in cancerul de piele, gastric sau al vezicii impiedicand aparitia metastazelor si reduce sau scade tumoarea canceroasa! Un morcov mancat zilnic asigura un bun tranzit intestinal, lucru foarte important la un diagnostic atat de crunt cum este cancerul.

Este un bun cicatrizant gastric, repara practic ce distruge o ceapa prajita in ulei, iar actiunea sa impotriva anemiei la copii, si nu numai, este arhicunoscuta. Pentru constipatie este un foarte bun diuretic si laxativ. Tot morcovul sau consumul de morcov crud, in salata sau alte forme, indeparteaza riscul de infarct miocardic.

Excesul consumului de morcov se transforma in boala numita- carotenemie si este vizibila mai ales la bebelusi, prin transformarea culorii pielii, aceasta revine repede la normal daca se inceteaza consumul pentru o perioada de timp.

Un pahar de suc de morcovi, timp de 30 zile are ca efect reducerea tensiunii arteriale, iar in momentul in care este amestecat cu suc de mar, telina sau banane, ridica imunitatea organismului. Toate legumele care pot fi stoarse si baute sub forma de suc sunt de 10 ori mai repede absorbite in corp, comparativ cu o salata!

Ca si la rosii, unde licopenul se mareste de 5 ori prin fierberea bulionului, la morcov betacarotenul isi tripleaza valorile prin gatit. Daca e consumat crud, organismul nostru extrage din vitaminele si sarurile morcovului aproximativ 25%, iar aceasta valoare se tripleaza cand morcovul este fiert in apa sau pe aburi!

Toate gospodinele intai taie morcovii in cubulete pentru ciorbe, dar in acest fel antioxidantii se pierd in apa, pe cand daca morcovul e pus intreg si taiat abia dupa ce e fiert, antioxidantii raman in morcov, trecand in corpul nostru la consumare. Sub orice forma, daca este gatit, morcovul este foarte recomandat la toate dietele, atat pre cat si post operatorii, fiind foarte usor digerat de stomac.

O cura de morcov de 30 zile, sub forma de suc, regenereaza celulele unui ficat bolnav de hepatita. Dupa o pauza de 10-15 zile, reluata cura este posibil ca ficatul sa se vindece aproape complet! In stare cruda, morcovii asigura un tranzit bun, fierti langa un pilaf de orez creeaza opusul, reparand o eventuala diaree.

Proaspetele mamici isi pot asigura o lactatie buna daca macar o masa pe zi contine morcov. Ca si telina, mestecat in forma cruda asigura gingiilor o rezistenta mare, nelasindu-le sa mai sangereze. Pus in butoiul cu varza la murat, asigura glucoza necesara in procesul de fermentare.

Sucul de mar cu morcov si ghimbir intareste imunitatea. Rosie, morcov si mar amestecate intr-un coctail lichid, imbunatatesc elasticitatea tenului si elimina respiratia urat mirositoare. Morcov, mar, para si mango sub forma de suc amestecate, vor scadea tensiunea arteriala, coboara febra si contracareaza toxicitatea din organism.

E 102 este colorantul alimentar care imita portocaliul din morcov. Spre deosebire de betacarotenul natural, ale carui beneficii le-ai citit mai sus, E102 numit si tartrazina este gasit de obicei in toate sucurile mai mult sau mai putin carbogazoase si provoaca agitatie, iar pe termen lung acel sindrom numit ADHD- sindromul agitatiei permanente, foarte des intalnit in ultimul timp la copii generatiei actuale. Acest E102, E 104 (galben de chinolina) sunt substante

care imita doar culoarea morcovului, efectele fiind drastice si la polul opus pentru organismul uman.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img