joi, 28 martie, 2024

Cum ne imbolnaveste grav stresul

Distribuie:

Publicat:

Atunci cand stresul domina starea de spirit, urmatorul pas este greutatea din ce in ce mai mare in a te concentra, in a realiza activitati cotidiene. Urmatorul pas este starea tipica depresiei: pasivitate, oboseala accentuata, lipsa de interes chiar si pentru lucruri si persoane pe care le iubesti, destabilizare emotionala, retragere din cercul de cunostinte, scaderea in greutate.

1. Tulburari psihice

Stresul poate duce la depresie si anxietate, poate provoaca stari de nervozitate, atacuri de panica si chiar delir in cele mai grave cazuri. Din cauza stresului scade capacitatea de concentrare, intervine oboseala accentuata si dezinteresul fata de lumea inconjuratoare. Toate acestea pot duce la dependenta de medicamente sau de alcool.

2. Colesterol marit

Stresul actioneaza asupra metabolismului determinand scoaterea grasimilor din depozite pentru a le duce in muschi si a furniza energie. Practic, organismul incearca astfel sa scape de acest stres. De aici si reversul medaliei. Cand suntem stresati mancam mai mult, fumam mai mult, iar asta poate cauza un colesterol marit.

3. Ulcer

Stresul, supararea sau surmenajul declanseaza din ce in ce mai des boli gastrice. Ulcerul duodenal este una dintre ele. Apare aproape de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei si se produce de obicei in jurul varstei de 25 pana la 45 de ani.

Litiaza biliara, crize biliare, crize de constipatie sau diaree sunt si ele efecte ale stresului crescut.

4. Crestere in greutate

Stresul creste nivelul de cortizol, care provoaca cresterea poftei de mancare. De aceea, multa lume care sufera de stres si surmenaj mananca noaptea. De aceea, e bine ca in situatiile tensionate sa folosesi aromoterapia, considerata printre altele si antistres.

5. Boli de inima

Bolile cardiovasculare sunt o consecinta aproape nelipsita a stresului. Dezechilibrul psihic si emotional influenteaza negativ activitatea inimii si a vaselor de sange. De aici apare si vasoconstrictia, o cantitate scazuta de oxigen spre tesuturi, batai tot mai puternice ale inimii, hipertensiune arteriala, angina, si, in final, infarct.

6. Diabet zaharat

Diabetul zaharat este favorizat de stresul prelungit. Valorile glicemiei trec in mod repetat de valoarea maxima normala si asta pentru ca organismul se mobilizeaza sa lupte, sa reactioneze la situatiile stresante. In cazul in care stresul persista o perioada mai indelungata, mecanismele de reglare ale organismului nu mai reactioneaza si se ajunge la diabet din cauza nivelului ridicat de glucoza in sange.

7. Alzheimer

Chiar daca probabil pare greu de crezut, o perioada foarte lunga de timp in care organismul sufera de stres cronic sau de depresie provoaca accelerarea distrugerii celulelor nervoase. De aici si pana la Alzheimer e doar un pas mic.

8. Cancer

Ironia sortii – una din bolile secolului (cancerul) poate fi cauzata uneori de o alta boala a secolului (depresia). Studiile o demonstreaza: incidenta cancerului de san este mult mai mare printre femeile care locuiesc sau lucreaza intr-un mediu stresant sau poluat. Tot specialistii ne atentioneaza ca stresul slabeste sistemul imunitar si poate provoca inmultirea celulelor canceroase, in orice zona a corpului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img