vineri, 29 martie, 2024

Cum obtin Cardul European de Asigurari de Sanatate si cum ma ajuta atunci cand plec in vacanta

Distribuie:

Publicat:

Multi dintre cei care aleg sa plece in vacanta peste granita, aleg sa-si faca asigurare medicala, valabila numai pe perioada calatoriei. O astfel de asigurare, pentru o saptamana petrecuta undeva intre granitele Europei costa in jur de 100 de lei pentru doua persoane. Dar turistii romani nu stiu ca pot beneficia gratuit de un card european de sanatate, pe care trebuie sa-l solicite la Casa de Asigurari de Sanatate. In baza acestui document vor fi tratati de orice urgenta medicala aparuta in vacanta.

Casa de Asigurari de Sanatate este obligata sa-l elibereze in sapte zile lucratoare de la data depunerii cererii. In cazul in care avem nevoie de el mai repede, autoritatile vor elibera un certificat provizoriu de inlocuire, in 24 de ore.

Ca sa intrati in posesia cardului, trebuie sa depuneti la Casa de Asigurari de Sanatate o cerere, o copie dupa buletinul de identitate si o adeverinta de la serviciu. In cazul minorilor, trebuie depusa o copie dupa certificatul de nastere, iar in cel al pensionarilor, un talon de pensie. Cardul acopera doar urgentele medico-chirurgicale.

„O persoana care sufera de hipertensiune arteriala, nu poate merge la tratament in strainatate in baza cardului european. Nici pentru consult sau prescriere de medicatie. Insa, daca sufera un infarct, aceea este o urgenta medico-chirurgicala si poate fi acoperita de cardul european“, explica Cristina Calinoiu“, presedinte CASMB. In fiecare zi, doar in Capitala, 300 de asigurati solicita acest card. Sunt insa si romani care pleaca in calatorii fara asigurare sau card. Exista solutii si pentru acestia. Daca vi se intampla ceva, legislatia europeana prevede ca reprezentantii unitatii medicale in care sunteti tratat sa poata contacta Casa de Asigurari de Sanatate si sa ceara eliberarea cardului european de asigurat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img