marți, 16 aprilie, 2024

Cum poate fi folosit gazul din Marea Neagră în economia Romaniei

Distribuie:

Publicat:

ObligaŢia de a vinde 50% din producţia de gaze din Marea Neagră în România, o posibilă supraimpozitare a veniturilor obţinute din urma dereglementării preţului la gaze, dar şi cerinţa de a lucra cu firme locale şi cu mun­ci­tori români sunt cele mai fierbinţi puncte de negociere între tabăra petroliştilor şi stat în legătură cu legea gazului din Marea Neagră.

Azi urmează o nouă rundă de discuţii, la care participă reprezentanţii companiilor petroliere şi membrii comisiilor de industrii, buget şi administraţie publică. De rezultatul negocierilor depinde startul producţiei de gaz din Marea Neagră.

Deşi sunt mai multe companii care derulează proiecte de explorare la mare adâncime în Marea Neagră, cei mai avansaţi sunt Petrom alături de americanii de la ExxonMobil, care, potrivit surselor din piaţă, ar putea extrage anual peste 6 mld. de metri cubi din perimetrul de mare adâncime Neptun. Acum, România produce circa 10 mld. de metri cubi de gaze, suficient pentru a acoperi cererea internă de gaze.

„Îi supără (pe petrolişti – n.red.) posibilitatea de a fi obligaţi să vândă jumătate din producţia de gaze pe piaţa internă pentru că pe de o parte se tem de scăderea preţului, iar pe de altă parte susţin că acest lucru îi împiedică să încheie contracte pe termen lung necesare pentu finanţarea investiţiilor“, spun surse din piaţă.

sursa: zf.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img