marți, 23 aprilie, 2024

Cum pot fi setrse amintirile neplacute din mintea umana

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu, publicat in revista Nature, arata ca interventia medicala prin socuri electrice ajuta la reducerea amintirilor neplacute in cazul pacientilor care sufera de depresie. Tehnica, numita terapie electroconvulsiva sau prin electrosocuri (ECT), induce convulsii prin transmiterea de impulsuri electrice in creier cu ajutorul unor electrozi plasati pe scalp.
In ciuda reputatiei negative, ECT este un tratament eficient de ultima instanta pentru cazurile de depresie severa si este folosit in combinatie cu anestezice si relaxante musculare.

Marijn Kroes, neurolog la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a constatat ca prin aplicarea strategica a impulsurilor electrice, amintirile unor episoade traumatizante ar putea fi sterse din memoria pacientilor. Strategia se bazeaza pe o teorie numita "reconsolidarea memoriei", care presupune ca amintirile sunt scoase dintr-un "depozit mental" de fiecare data cand sunt accesate si "rescrise", in timp, in circuitele creierului.  Rezultatele studiilor pe animale si dovezile limitate in cazul oamenilor sugereaza ca in timpul reconsolidarii, amintirile sunt vulnerabile la alterare si chiar la indepartarea completa.

Kroes si echipa sa au testat aceasta idee la 42 de pacienti carora le-a fost prescrisa terapia cu electrosocuri pentru depresie clinica severa. Intr-o sesiune initiala, cercetatorii au aratat doua inregistrari: una care prezenta un accident de masina, iar cealalta o agresiune fizica. Ulterior, echipa a determinat pacientii sa isi aminteasca doar una dintre povesti, aratandu-le doar o parte a inregistrarii.  Imediat dupa aceea, cand memoria reactivata este considerata a fi vulerabila, pacientii au fost supusi terapiei cu electrosocuri.

In ziua urmatoare, atunci cand le-a fost dat un test grila de memorie, pacientii s-au descurcat mult mai greu cand au fost nevoiti sa isi aminteasca detalii din povestea reactivata. Memoria pacientilor in ceea ce priveste cealalta poveste a ramas in mare parte neatinsa. Dar atunci cand cercetatorii au aplicat testul de memorie la 90 de minute dupa tratament, nu au existat diferente referitoare la abilitatea acestora de a-si aminti cele doua povesti . Acest lucru sugereaza ca terapia a blocat procesul de reconsolidare, care este dependent de timp, mai degraba decat sa provoace pierderi bruste de memorie.

"Acest lucru ofera dovezi foarte puternice si convingatoare ca amintirile din creierul uman sunt supuse reconsolidarii si ca exista sansa ca amintirile neplacute sa fie tratate", a explicat Daniela Schiller, neurolog la Mount Sinai Hospital din New York. Schiller spune ca sunt necesare mai multe studii pentru a stabili cat de mult dureaza efectele ECT si daca tehnica functioneaza in cazul amintirilor mai vechi si mai complexe, provocate de experientele personale. Kroes a adaugat ca terapia cu socuri electrice ar putea sa nu fie cea mai buna optiune pentru majoritatea pacientilor, dar considera ca aceste rezultate pot ghida dezvoltarea  unor interventii mai putin invazive, care vizeaza reconsolidarea memoriei. "In cele din urma, ideea ar putea fi extinsa la amintirile implicate in tulburarea de stres post-traumatic, in dependenta sau in tulburarea obsesiv-compulsiva. Abilitatea de a altera permanent acest tip de amintiri poate duce la tratamente noi, mai bune", a explicat Kroes.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img